Berpuasa Semasa Mengandung Tanpa Letih, Lesu dan Lunyai

3:00 pm emalin mohd 0 Comments

Beberapa hari sahaja lagi akan memasuki bulan Ramadhan. Bagi ibu yang sedang mengandung mungkin ada yang tertanya-tanya bolehkah bulan Ramadhan dilalui sepenuhnya tanpa meninggalkan puasa?Bukan sahaja boleh berpuasa tetapi ingin berpuasa dalam keadaan cergas dan tanpa sakit kepala dan tanpa lembik lunyai.

Sebeum ini Pn Haridah binti Sahri yang berumur 34 tahun dan hamil anak ke 4 tidak dapat berpuasa langsung pada bulan Rejab dan Syaaban namun cubaan hari pertama berpuasa dalam Ramadhan, dapat dilalui dapat sepenuhnya. Berbeza sebelum ini. Kalau berpuasa sahaja, mesti letih, lesu dan rasa lunyai. Memang nak tidur sahaja sepanjang hari.

Apa rahsianya?

Puasa Semasa Hamil Tak Semestinya Lembik Lunyai. Tengok Betapa Cergas Makcik ni... from iReach HD on Vimeo.

Apa yang beliau katakan ialah, beliau mengamalkan:

1) ESP atau Energizing Soy Protein atau soya bermutu tinggi yang boleh dibancuh mengikut selera masing-masing. Soya adalah antara sumber protein terbaik dan memberikan rasa kenyang lama. Apabila ibu kenyang lebih lama, ibu akan rasa lebih bertenaga untuk berpuasa dan berasa cergas sepanjang hari.

2) Ostematrix pula ialah sumber kalsium. Selain memastikan kalsium mencukupi untuk ibu menyusukan anak iaitu sebanyak 1000mg sehari, ia juga membantu memberikan tidur lebih lena dan mengurangkan rasa lenguh terutama di belakang badan.

3) Vitalea pula ialah multivitamin dan multimineral lengkap. Sesuai untuk ibu yang sangat sibuk sehinggakan makan pun mengambil masa kurang 5 minit akibat ragam anak-anak. Tambahan pula, jika ibu yang menjaga anak seorang diri kerana berjauhan dengan suami. 

4) Vitamin C ini selain berfungsi untuk kecantikan kulit dan mengelakkan kulit kusam, ia juga membantu mengatasi masalah gusi berdarah.

5) Vitamin B Complex yang dikenali sebagai happy vitamin berfungsi untuk membantu sistem badan menukar sumber makanan yang diambil kepada nutrisi yang diperlukan oleh badan. 

6) Omega Guard atau minyak ikan ini mengandungi DHA dan EPA yang diperlukan oleh badan. Selain kebaikan minyak ikan untuk kecerdasan minda, ia juga membantu mengurangkan depresi. Tekanan yang dialami oleh ibu sebenarnya kuat juga terutama jika tiada sokongan daripada orang sekeliling. Lagi-lagi jika ibu membesarkan anak seorang diri berjauhan dengan suami.

Dan bonus lagi, anak beliau yang menyusukan susu badan kelihatan lebih kuat dan mempunyai kulit lebih gebu berbanding adik-beradik yang lain. Memang penangan #shakleeffect sungguh bukan?

Jadi, apa tunggu lagi? Jangan sehingga kehabisan stok pula. Tempah sekarang!

Hubungi Pn Emalin (SMS / Whatsapp): 0192500978


Beberapa hari sahaja lagi akan memasuki bulan Ramadhan. Bagi ibu yang sedang mengandung mungkin ada yang tertanya-tanya bolehkah bulan Rama...

0 comments: