9 Punca Haid Lambat Tetapi Tidak Hamil Dan Cara Mengatasinya

9:30 pm emalin mohd 19 Comments

Datang bulan atau 'haid' adalah salah satu kedewasaan seseorang wanita. bagi wanita yang sudah berkahwin, kedatangan haid dengan kitaran yang normal dan tetap juga memudahkan pasangan suami isteri untuk merancang kehamilan.

Namun, ada juga yang mengalami masalah haid datang lewat. Lepas tu rasa macam badan seperti orang mengandung. Tetapi apabila membuat ujian UPT atau air kencing, negatif pula.



Mesti dah mula risaukan? Kenapa haid tidak datang lagi ni? Ada penyakit yang kita tidak ketahui ke?

Ada 9 sebab wanita mengalami kedatangan haid yang lambat. Tolak sebab hamil. Kalau hamil memang tak datang haid langsung selama 9 bulan.

PENYEBAB LAMBAT HAID

1) Selalu mengambil ubat-ubatan
Wanita yang selalu mengambil ubat-ubatan akibat badan tidak sihat boleh mempengaruhi kedatangan haid.



2) Mengurangkan berat badan secara drastik
Mendapatkan berat badan yang ideal seiring dengan BMI itu bagus. Namun, mengurangkan berat badan secara drastik dengan mengamalkan program untuk menjadi kurus begitu ketat boleh menyebabkan haid tidak teratur akibat terganggu. 

Bagi yang ingin mengurangkan berat badan, cuba untuk memulakan dengan mengurangkan 4.5kg sebulan agar tahap kesihatan wanita yang lain tidak terganggu.

3) Anoreksia dan bulimia
Penghidap anoreksia dan bulimia mengalami adalah sejenis penyakit mental berkaitan pemakanan. Mereka terlalu obses untuk kurus sehingga ada yang terus mengurangkan makanan atau cenderung untuk memuntahkan semula makanan yang diambil.

Penghidap anoreksia dan bulimia juga akan mengalami haid yang lambat dan tidak teratur.




4) Badan penat
Badan yang penat akibat aktiviti berat dan tidak cukup rehat antara penyebab haid lambat. Kadangkala kedatangan hadi juga disertai dengan rasa yang sakit.

5) Stress
Stress atau tekanan memang selalu dialami. Namun terlalu stres sehingga tidak dapat dikawal menyebabkan gangguan kepada kitaran haid.




6) Berjalan jauh
Suka melancong atau berjalan jauh? Jika tidak cukup rehat akibat aktiviti melancong dan berjalan jauh juga boleh menyebabkan haid datang lewat.

7) Menyusukan anak
Wanita tidak mengalami ovulasi semasa menyusukan anak. Apabila tiada ovulasi maka wanita tersebut tidak datang haid. 




8) Masalah hormon
Sekiranya wanita tersebut mengalami masalah berkaitan hormon, ia juga boleh mengganggu kedatangan haid. Berjumpalah dengan doktor untuk mendapatkan rawatan atau cuba amalkan GLA Complex dan Vivix bagi memperbaiki hormon.

9) Menggunakan alat/ubat merancang kehamilan
Pil merancang kehamilan atau alat merancang kehamilan seperti implanon, suntikan depo juga boleh mengganggu kitaran haid. Ada yang haidnya menjadi tidak tetap. Ada yang haidnya tidak datang langsung malah ada yang mengalami haid berpanjangan. Bagi yang mengalami masalah ini, GLA Complex dan Vivix amat membantu kitaran haid tanpa mengganggu fungsi alat perancang kehamilan.

Bagi yang ingin mengatasi masalah datang haid secara semulajadi, ada beberapa petua yang boleh diamalkan.



1) Makan buah betik
Betik sebagaimana sinonim untuk lawas dikatakan juga boleh membantu melancarkan haid yang tidak teratur. Cubalah makan 2 kali sehari betik pada waktu pagi dan malam.





2) Senaman
Senaman selain untuk mengurangkan berat badan juga berfungsi untuk melancarkan kedatangan haid setiap bulan.




3) Peria
Sayur peria juga banyak khasiatnya dan salah satunya ialah melancarkan kedatangan haid.





4) Brokoli
Borokoli mengandungi asid folik yang boleh membantu mengurangkan tekanan. Tekanan antara punca gangguan kedatangan haid yang lambat.





5) Bijan
Bijan mengandungi vitamin E dan serat. Antara fungsi vitamin E adalah sebagai anti oksidan bagi mengelakkan radikal bebas meneyrang badan kita.





Soya mengandungi kalsium dan protein dalam menjaga kesihatan badan serta membantu dalam kesihatan sistem reproduksi wanita.

 Makan makanan yang kaya dengan Omega-3 seperti ikan salmon dan ikan tuna juga boleh membantu untuk melancarkan kedatangan haid setiap bulan. Ia dpat memberikan kestabilan hormon dan membantu mengurangkan stress yang dialami. Bagi yang sukar untuk memastikan pengambilan makanan mengandungi Omega 3 yang tinggi, supplement seperti Omega Guard boleh membantu anda.

Gamma liolenic acid juga adalah sejenis Omega 6. Omega-3 dan Omega-6 perlu diambil bersama agar fungsinya iaiatu berkaitan sintesis hormon dapat berfungsi dengan baik. Antara sumber makanan mengandungi Omega 6 ialah daripada buah avokado, kekacang dan telur. Omega 6 juga boleh diperolehi dari GLA Complex.
Pn Emalin Mohd (SMS/Whatsapp) +60192500978

Datang bulan atau 'haid' adalah salah satu kedewasaan seseorang wanita. bagi wanita yang sudah berkahwin, kedatangan haid dengan ki...

19 comments:

  1. Terima kasih info nya jom visit juga blog saya di mari ya

    Tempat wisata di Pontianak

    ReplyDelete
    Replies
    1. Terima kasih berkunjung ke sini. InsyaAllah.

      Delete
  2. admin sya nak brtyna sya makn pil perancng ..dah hampir 1bulan x period ? kira normal ke ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yang makan pil perancang memang ada yang tidak mengalami period

      Delete
  3. admin nak tanya kalau dah seminggu tak datang haid dikira masih normal lagi ke?

    ReplyDelete
  4. admin, haid sy belom datang lg..biasanya kitaran dalam 30-35 hari tp skrg dah lebih 5-6 hari..adakah itu normal?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bergantung juga. Kalau stress mungkin period lambat.

      Delete
  5. admin sy nak tanya . .sebelom ne haid saya ok je setiap bulan ad . .tp kali ne da nk dekat seminggu lewat . .normal ke atau cm ne ??

    ReplyDelete
  6. admin sy nak tanya . .sebelom ne haid saya ok je setiap bulan ad . .tp kali ne da nk dekat seminggu lewat . .normal ke atau cm ne ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Banyak faktor berkait. Tapi kalau risau boleh jumpa doktor dulu

      Delete
  7. Admin sya dah 7bulan x piriod tpi.xmengandung pon .. faktor yg sme jgk ke n cara atsi yg sme jgk ke admi....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh klik testimoni untuk yang berjaya bertulkan kitaran haid atau wasap saya

      Delete
  8. Anonymous5:12 pm

    ASSALAMUALAIKUM. Saya hampir 1bulan setengah tak period. Saya risau. Kalau macam tu, normal ke? Harap akak jawab ye :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum .. Sy Nak Tanya Sy Dah 2 Bulan Tak Datang Haid .. Tapi Tanda-Tanda Hamil Tak Ada , Boleh Bagi Tahu Apa Sebab Haid Sy Tak Datang ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak tnye dah period ke lum skrng?

      Delete
  10. Nk tnya...adakah sakit buasir punca haid dtg lambt....sblom niey ada ambik ubat hospital bagi....dh 4 bulan X dtg haid....tpi X hamil pon...cm mna tuu erkk????

    ReplyDelete
  11. Good info tnk kk sudah berkongsi salam kenal


    Kamera GoPro Hero 4

    ReplyDelete
  12. salam..saya nak bertnya saya agak risau sebab pada bulan march period saya tak datang..sppttnya kena pada 30/3.. smpai skrg saya tak dtg bulan lagi.. padahal period2 saya seblum ni teratur je..datang je setiap bulan.. sya tak pernah berhubungan badan pun.. tapi mmg bulan 3 tu saya agak stress sbb assigment byk.. tidur pun tak cukup..

    ReplyDelete
  13. Saya menghadapi masalah sebulan lambat period.Bila check tak adapun hamil.Saya cuma ada berubah diet sebab lama tak ambik omega dan juga minum air goji.Adakah pengambilan tersebut menganggu haid saya.Sebelum ini saya tidak ada nasalah langsubg haid sebab akan dtg tepat nasa dan kalau lambat sehari dua.Apakah yg perlu saya lakukan.

    ReplyDelete