Pengamal Ubatan Mengalami Sakit Sengal Tulang Petanda Penyakit Serius

1:57 pm Unknown 0 Comments

Adakah anda bergantung dengan ubat atau suntikan steroid bagi mengatasi masalah sakit luttu yang dialami? Masakan tidak, jika sakit lutut melanda terasa begitu azab sekali. Duduk salah, berdiri salah malah berbaring oun masih terasa sakitnya. Dan adakah pada masa yang sama anda selalu mengalami sakit sengal tulang terutama pada bahagian belakang badan dan pada pinggul?Ia mungkin petanda mengalami Osteoporisis atau dari istilah perubatan Secondary Osteoporisis. Secondary Osteoporosis pula ialah apabila Osteoporosis terjadi akibat daripada pengambilan ubat-ubatan tertentu atau disebabkan oleh masalah kesihatan pesakit.

Osteoporosis ditakrifkan sebagai satu penyakit sistemik (melibatkan seluruh badan) yang mengalami jisim tulang yang merosot (low bone mass) dan kerosakan struktur mikro tulang yang menyebabkan tulang rapuh dan meningkatkan risiko kepatahan berlaku. (Sumber)

Terdapat beberapa jenis ubatan yang diambil pesakit boleh mengganggu kadar penyerapan kalsium oleh badan. Pemantauan daripada doktor secara berterusan amat diperlukan sekiranya mengambil ubat bagi penyakit berikut untuk mengelak daripada risiko mengalami osteoporosis.

Antaranya ialah:

1. Ubat steroid yang selalui diambil oleh peskait lutut, sendi mahupun asma. Selain daripada risiko osteoporosis, pengambilan steroid juga boleh menyebabkan pengurangan hormon seksual. 

2. Hormon tiroid yang berlebihan akibat penyakit berkaitan tiroid.

3. Aluminium yang terdapat di dalam uabt gastrik.

4. Ubat darah tinggi atau ubat untuk penyakit jantung yang menyebabkan pembuangan air kencing lebih kerap.

5. Ubat yang digunakan untuk merawat sawan.

6. Suntikan pencegahan kehamilan seperti injection depo.

Namun ini tidak bermakna ubatan tersebut tidak boleh diambil. Yang sebaiknya ialah mengambil ubatan tersebut dengan pemantauan doktor. Lebih-lebih lagi steroid yang amat banyak digunakan di dalam jamu yang tiada kelulusan Kementerian Kesihatan Malaysia.

Pada masa yang sama pastikan dalam diet harian mengandungi kalsium secukupnya agar badan tidak menggunakan kalsium simpanan untuk menjalankan fungsi badan.

Jika anda seorang wanita berumur 30 tahun, anda memerlukan sehingga 4 gelas susu sehari untuk mencukupkan 1000mg kalsium seharian dengan andaian tiada sumber kalsium yang lain.


Bagi susu HL Marigold, setiap satu kotak 250ml membekalkan 375 gram kalsium dan sebanyak 2 setengah kotak diperlukan untuk membekalkan 1000mg kalsium.

Namun tidak semua boleh mengambil susu. Ada yang tidak boleh minum susu langsung. Walaupun susu antara sumber kalsium yang paling popular dari dulu lagi namun ada juga sumber kalsium lain. Tambahan jika mengalami selsema, minum susu akan menjadikan lebih banyak kahak dan rasa tidak selesa pula.

Chia seed juga mengandungi sumber kalsium yang sangat tinggi. Bagi setiap 100mg, ia membekalkan sehingga 500mg kalsium. Untuk mendapat 1000mg kalsium, seseorang memerlukan lebih  kurang 13 sudu teh chia seed dalam hidangan seharian. Chia seed juga boleh dimasukkan dalam minuman malah ada yang memasukkannya chia seed ke dalam kuih seperti kuih tepung pelita. Untuk lebih bertenaga, masukkan chia seed ke dalam ESP atau Performance Drink.


Sukar juga untuk memastikan pengambilan 1000mg kalsium setiap hari?


Berminat tak dengan hanya 4 caplet mengandungi 1000mg kalsium? Sekali makan sahaja dan diambil sebelum tidur. Bukan sahaja membekalkan kalsium yang mencukupi malah magnesium pun ada. Magnesium membantu dalam pergerakan usus menjadikan seseorang lawas keesokan harinya.


Inilah dia Ostematrix yang boleh membekalkan 1000mg kalsium dengan hanya 4 caplet sahaja. 

Banyak pilihan bukan untuk sumber kalsium? Jadi tiada alasan lagi untuk tidak mencukupkan sumber kalsium.

TESTIMONI PENGAMBILAN OSTEMATRIXUntuk tempahan dan konsultansi, hubungi Pn Emalin Mohd (SMS/ Whatsapp) 0192 250 0978

NO ID SHAKLEE: 968112

Adakah anda bergantung dengan ubat atau suntikan steroid bagi mengatasi masalah sakit luttu yang dialami? Masakan tidak, jika sakit lutut ...

0 comments: