Hilangkan Perut Buncit dan Lebih Ramping Selepas Bersalin

1:00 pm emalin mohd 0 Comments

Perut buncit dan berat badan naik selepas bersalin? Rata-rata ibu yang lepas bersalin mengalami masalah ini selepas bersalin. 

Mana taknya, berat badan naik antara 10-15 kg semasa hamil. Kalau berat badan normal, tambah setakat 12 kg sudah mencukupi. Namun kalau kurang berat badan tidak ada masalah untuk naik lebih sikit daripada jumlah itu. 

Nota:
Anggaran kenaikan berat badan
Berat bayi - 3.5 kilo
Rahim - 1 kg
Plasenta - 0.5 kg
Payudara - 1 kg
Air ketuban - 1 kg
Cecair dalam badan - 1.5 kg
Isipadu darah - 1.5 kg
Deposit lemak untuk menyusu badan - 1 kg

Tapi, cabaran untuk menjadi lebih ramping dan menghilangkan perut buncit akan bermula setelah bersalin. Dan, untuk memulakan regime berpantang dengan jamu pula ada bayi yang tidak tahan dan memberi kesan pula kepada kesihatan bayi. Tapi semangat nak menempiskan perut dah membara. Kalau ditangguh-tangguh, risau dah hilang semangat terutama bila melihat perut menggeleber. 

Walau apapun, untuk mengurangkan berat badan konsep utama yang perlu diamalkan ialah defisit kalori. Maksudnya, kalori yang dikeluarkan hendaklah lebih daripada yang masuk. Tapi, bagaimana pula kalau menyusukan anak dan rasa cepat lapar sentiasa? Mudah sahaja, AMALKAN MAKANAN YANG MENGANDUNGI INDEKS GLISEMIK (IG) YANG RENDAH. Jemput baca kat sini kenapa makanan yang IG rendah membantu dalam memastikan kalori masuk kurang daripada kalori keluar tanpa rasa lapar. Semasa berpantang, sudah boleh membuat senaman ringan untuk memulakan hidup yang aktif. Ada banyak jenis senaman dan pastikan senaman bersesuaian dengan diri ibu sendiri. 

Selain itu, supplement juga membantu dalam menghilangkan perut buncit dan menjadikan badan lebih ramping selepas bersalin.




Set Kurus Ibu Menyusu


ESP:
Protein amat diperlukan untuk menjaga otot kita semasa proses menurunkan berat badan. Lemak yang disingkirkan akan tinggalkan ruang untuk diisi dengan membina otot baru dan di sinilah protein memainkan peranan penting. Pelbagai khasiat lain diperolehi sewaktu mengambil ESP,  kulit akan kelihatan tegang dan cantik, ia juga bertindak sebagai milk booster buat ibu-ibu yang menyusukan bayi.

ESP juga adalah minuman yang mempunyai IG rendah. ESP akan membuatkan kita kenyang lebih lama, dan nafsu makan kita lebih terkawal. 


Omega guard bertindak sebagai pembakar lemak dan juga berfungsi sebagai milk booster. Selain itu, kandungan DHA dan EPA yang tinggi menjadikan otak lebih cerdas yang dapat disalurkan kepada bayi melalui susu ibu. Omega Guard juga boleh mengurangkan depresi yang selalu dialami oleh ibu selepas bersalin.


LECITHIN:
Lecithin dariapda soya ini bertindak sebagai pengemulsi lemak atau lebih dikenali sebagai pemecah lemak dan bertindak dengan lebih efektif jika disertakan dengan senaman. Ia juga bertindak sebagai pelarut kolestrol dan triglecerides.


ALFALFA:
Fungsi alfalfa yang sangat berkhasiat ini, Alfafa akan menyambung kerja memecah lemak. Ia akan membuang semua racun toksin dan sisa makanan yang terlekat di dinding usus. Semua racun ni dibuang bersama air besar dan dibawa oleh Alfalfa yang berserat tinggi. 

Alfalfa juga dikenali sebagai milkbooster dan gabungan bersama ESP & Omega Guard menghasilkan lagi kuantiti susu ibu yang lumayan. Alfalfa juga boleh bertindak sebagai perapat untuk golongan wanita bagi menggantikan Kacip Fatimah.




Tidak seperti jamu, kesemua supplement ini boleh diambil seawal hari pertama kelahiran bayi. Bagi memastikan agar ibu mendapat menghilangkan perut buncit dan menjadi lebih ramping selepas bersalin selain daripada supplemnet ini:

  • Kurangkan makanan berminyak dan berlemak
  • Minum air masak secukupnya
  • Kawal kuantiti makanan
  • Aktifkan diri dengan membaut senaman ringan

Berapa lama untuk kita lihat hasilnya? Dengan disiplin diri, Insya Allah dalam tempoh 3 bulan ke 6 bulan, anda akan mendapati seluar dan baju-baju lebih longgar, kulit lebih cantik, badan lebih cergas dan langsing, dan pastinya kehidupan yang lebih ceria. 


Untuk tempahan / pertanyaan:
Pn Emalin 0192500978 (Call / SMS / Whatsapp)
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall

Perut buncit dan berat badan naik selepas bersalin? Rata-rata ibu yang lepas bersalin mengalami masalah ini selepas bersalin.  Mana tak...

0 comments: