10 Akibat Kandungan Gula Tinggi Dalam Salur Pencernaan

Jika dilihat di dalam piramid makanan, gula adalah sejenis makanan tang patut diambil paling sedikit. Namun, gula juga terdapat di dalam makanan berkabohidrat seperti nasi, roti, kentang dan bijirin lain.



Proses metabolisme karbohidrat akan menukarkan zat ini kepada gula ringkas seperti glukosa.


Terlebih gula di dalam badan akan menyebabkan 10 perkara berikut terjadi kepada diri kita selain menjadi lemak di dalam badan.

1) Cepat penat dan letih
2) Selalu selsema
3) Badan menjadi berangin serta sembelit
4) Moody atau mood kerap berubah
5) Kurang fokus
6) Fikiran bercelaru
7) Ketagihan makan manis
8) Terjadinya ruam kulit
9) Mudah terkena jangkitan penyakit kulit
10) Demam sukar sembuh dan sering memerlukan antibiotik.

Walaupun karbohidrat adalah sumber tenaga dan juga antara sumber makanan yang diperlukan di dalam diet harian, sekiranya 10 tanda di atas berlaku pada diri kita atau anak-anak ini adalah masanya untuk mengubah diet. 

Kurangkan makanan berkarbohidrat dan lebihkan makanan berprotein dan juga sayuran.

Selain itu, detoks badan juga boleh membantu dalam mengatasi masalah sembelit, badan berangin dan juga masalah kulit. 

Pastikan juga pengambilan air mencukupi setiap hari.

8 comments:

  1. oOO...saya baru tahu terlebih gula boleh menyebabkan selsema..

    ReplyDelete
  2. Makanan sekarang pun tak menyihatkan. Lepas tu rajin membeli pula huhu. Bagus detoks ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Itulah. Kita banyak makan process food. Nak tak nak memang kena detoks.

      Delete
  3. Ambil karbo penting tetapi kena pastikan proses permbakaran berlaku dgn sempurna la.
    Sebab baru kita dapat tenaga.
    Kalau tak lengkap pembakaran tue yang jadi lemah satu badan, gemuk semua tue kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haah. Karbo tu perlu dan tak boleh dibuang begitu sahaja. Tapi bercakap part pembakaran tu yang kadangkala payah :)

      Delete
  4. barang-barang yang terlebih ini memang bahaya..

    p/s: Salam motivasi dari Hero Borneo

    ReplyDelete