Keperluan Vitamin Untuk Ibu Hamil
Tahniah atas kehamilan anda!!!
Cop......perlu ke vitamin dan supplement semasa
hamil?
Berapa sebenarnya keperluan vitamin semasa hamil
ini?
Perlu ke makan dengan kuantiti untuk 2 orang..Nanti
gemuklah macam tu...
Saya memang tak lalu nak makan. Kalau makan, muntah. Makan, muntah. Tak larat rasa badan ni..
Itu antara
persoalan yang timbul apabila ibu telah berjumpa 2 garis pada pregnancy kit.
Lagilah untuk kehamilan pertama yang memang ditunggu-tunggu. Jadi, pastinya
yang terbaik akan kita pilih untuk diri sendiri dan bayi terutamanya.
Yang terbaik pastinya dari sumber makanan semulajadi dengan
diet yang seimbang. Namun dengan keadaan sekarang ada yang tak cukup nutrisi
yang diperlukan disebabkan kesibukan bekerja atau sukar mendapatkan makanan
yang segar. Belum ditambahlagi dengan keadaan ibu hmil yang sering muntah,
mabuk dan loya yang terkadang tidak dapat mencium bau makanan. Jadi, di sini
menunjukkan betapa pentingnya supplement dan vitamin tambahan untuk ibu hamil.
Carta
kat bawah ini menunjukkan berapa keperluan harian untuk ibu hamil. Contoh untuk
kalsium, ibu hamil perlu mengambil 1000mg sehari dan diserap secara optimum.
Segelas susu lazimnya hanya 250mg kalsium bergantung kepada jenis.
Pengambilan vitamin dan supplement ini juga boleh membantu kesiatan bayi dalam
memastikan bayi cukup berat serta mengurangkan risiko kecacatan bayi dan
kelahiran bayi pra matang.
Berdasarkan
petikan daripada portal rasmi Kementerian Kesihatan Malaysia, antara vitamin
dan supplement yang dicadangkan:
Asid Folik
Asid
folik merupakan suplemen yang paling penting terutamanya semasa trimester
pertama kehamilan. Pengambilan asid folik boleh mengurangkan risiko bayi
mengalami kecacatan pada tulang belakang (kecacatan tiub neural). Kecacatan
tiub neural iaitu spina bifida berlaku apabila saraf di dalam tulang belakang
terdedah dan rosak.
Sebaik-baiknya
asid folik diambil apabila seseorang wanita merancang untuk hamil. Asid folik
dengan dos 400mcg perlu diambil setiap hari sehingga sekurang-kurangnya 12
minggu pertama kehamilan. Ibu hamil juga dinasihatkan mengambil makanan yang
mengandungi folat (bentuk semulajadi Asid Folik) seperti sayur-sayuran hijau
dan kekacang.
Dalam
sesetengah keadaan, dos asid folik yang lebih tinggi iaitu sebanyak 5mg mungkin
akan disyorkan oleh doktor. Sebagai contohnya:
- Ibu hamil yang sedang mengambil sebarang ubat anti-epileptik.
- Ibu hamil yang menghidapi penyakit kencing manis.
- Ibu hamil yang pernah mengalami masalah bayi dengan kecacatan tiub neural dalam kehamilan terdahulu.
Zat
Besi
Ibu
hamil biasanya akan menjalani ujian darah yang akan menunjukkan sama ada
kandungan zat besi dalam badan mencukupi ataupun tidak. Jika kandungan zat besi
ibu hamil rendah, suplemen zat besi perlu diambil. Ini disebabkan jumlah darah
dalam badan ibu semakin bertambah bagi menyokong tumbesaran bayi dalam
kandungan. Badan akan menggunakan zat besi yang tersimpan dalam badan sekiranya
ibu kurang mengambilnya dalam diet. Akibatnya, penyimpanan zat besi dalam badan
akan berkurang dan boleh membawa kepada anemia.
Risiko
kelahiran pramatang dapat dikurangkan dengan pengambilan zat besi. Selain itu,
pengumpulan zat besi dalam badan juga penting kerana ibu akan kehilangan banyak
darah semasa melahirkan. Bayi yang bakal lahir juga mempunyai simpanan zat besi
dalam badan mereka. Zat besi ini berasal daripada darah ibunya melalui uri dan
boleh bertahan sehingga 4 bulan.
Biasanya,
jika ibu mengambil zat besi lebih daripada kuantiti yang disyorkan iaitu 30mg,
ia boleh mengganggu saluran pencernaan seperti mengalami sembelit yang dialami
oleh kebanyakan ibu hamil, loya ataupun cirit-birit. Suplemen kesihatan dengan
kandungan zat besi dalam kuantiti 30mg atau kurang biasanya tidak memberikan
sebarang masalah berkaitan.
Ibu
hamil disyorkan berbincang dengan doktor berkaitan ketidakselesaan yang
dialami. Sekiranya ibu hamil tidak mengalami anemia, terdapat pilihan untuk
bertukar kepada suplemen kesihatan dengan kandungan zat besi yang lebih rendah.
Walau bagaimanapun, bagi ibu hamil yang mengalami anemia dan tiada pilihan
untuk bertukar kepada suplemen lain, disyorkan untuk minum jus prun ataupun
mengambil buah-buahan dengan lebih kerap bagi mengatasi masalah sembelit.
Sumber
makanan terbaik yang mengandungi zat besi adalah seperti daging merah, kismis,
kurma, kekacang dan sayur-sayuran.
Kalsium
Ibu
hamil juga memerlukan kalsium bagi pembentukan tulang dan pertumbuhan gigi bayi
terutamanya pada trimester ketiga. Kalsium juga penting sepanjang kehamilan bagi
mengelakkan kekejangan otot kaki ibu. Sekiranya ibu hamil kekurangan kalsium,
ia turut menyebabkan berlaku kekejangan otot dan kerosakan gigi kepada ibu itu
sendiri.
Biasanya
suplemen ini akan diperskripsikan untuk wanita hamil yang alah terhadap susu atau
tidak dapat mengambil kalsium yang cukup dalam pemakanan harian mereka.
Kekurangan kalsium yang serius boleh mendedahkan wanita hamil kepada risiko
pre-eklampsia yang boleh membawa maut kepada ibu dan bayi dalam kandungan.
Pengambilan
kalsium sehari yang dicadangkan untuk ibu hamil ialah dalam dos 1300mg (ibu
berumur 14-18 tahun) dan 1000mg (ibu berumur 19-50 tahun).
Asid
Lemak Perlu
Asid
Lemak Perlu seperti asid lemak omega-3 DHA dan EPA juga penting bagi
pembentukan otak dan saraf bayi dari peringkat awal pembentukan. Ikan adalah
sumber utama DHA dan EPA tetapi ibu perlu berhati-hati supaya tidak makan
terlalu banyak ikan yang mengandungi kandungan merkuri yang tinggi.
Memandangkan omega-3 adalah sangat penting untuk bayi, adalah idea yang baik
untuk berbincang dengan doktor sama ada ibu memerlukan suplemen tambahan yang
mengandungi omega-3 ataupun tidak.
Vitamin
D
Vitamin
larut lemak seperti vitamin D turut membantu mengekalkan tulang dan gigi yang
kuat kerana vitamin D memainkan peranan penting dalam mengekalkan tahap kalsium
dan fosforus di dalam badan. Oleh itu, adalah penting bagi ibu hamil mengambil
vitamin D tambahan bagi memastikan tulang yang sihat serta menyediakan bayi
dengan vitamin D yang mencukupi bagi beberapa bulan pertama mereka. Dos yang
dicadangkan ialah 200IU vitamin D setiap hari.
Sumber
makanan terbaik yang mengandungi vitamin D adalah ikan sardin, ikan mackerel,
ikan salmon, telur dan daging.
Untuk
pertanyaan / tempahan:
Pn Emalin di
019250078
0 comments: