Tips Atasi PMS Dengan Shaklee

12:00 pm emalin mohd 0 Comments
Pre Menstrual Syndrom (PMS) adalah simptom yang dialami wanita seminggu atau 2 minggu sebelum period / haid dan akan hilang dengan sendirinya setelah period, hamil atau menopause. Ada wanita yang mengalami simptom biasa dan sekadar gangguan bulanan sahaja namun ada yang mengalami keadaan lebih teruk hingga mengganggu aktiviti seharian. 

Rupa-rupanya PMS ini ada banyak kategori. Jadi,  Dr Guy Abraham kelaskan kepada 4 jenis PMS. Cara untuk mengatasinya bergantung dengan simptom apa yang kita alami.

1) Jenis A - Anxitey (Kebimbangan)

Progesteron < Estrogen 

Hampir 80% wanita mengalami Jenis A ini iaitu antara simptomnya ialah mengalami perubahan mood, cepat marah, kebimbangan dan stress. Golongan ini juga menjadi sangat sensitif.

2) Jenis C - Craving (Mengidam)

Yang ini tanda-tandanya teringin nak makan gula-gula, coklat & selera makan yang meningkat serta rasa letih melampau dan sakit kepala. Ketika ini golongan ini juga mudah naik berat badan akibat selera makan yang meningkat. Semakin banyak makan makanan manis, semakin wanita tersebut mengidam makanan manis. 60% wanita lazim mengalami simptom ini.

3) Jenis H - Hyperhydration

40% wanita mengalami hyperhydration iaitu water retention, breast rasa sangat sensitif dan kembung perut.


4) Jenis D - Depression (Kemurungan)

Progesteron > Estrogen 

Hanya 5% wanita mengalami simptom ini tetapi kalau tidak dikawal & dirawat boleh menjadi serius. Antara tanda-tandanya mudah lupa, cuai, keliru, insomnia & tekanan darah tinggi.

Yang mana satu selalu dialami? Pasti rasa tak selesa kan. Nak ambil ubat pun takkan nak bergantung sentiasa dengan ubatkan. Pernah terfikir tak mungkin nutrisi dalam badan tak mencukupi menyebabkan apabila hormon badan berubah menyebabkan reaksi yang sedikit negatif. Syukur jika ada yang tidak alaminya kan.

Supplement dan vitamin boleh meredakan simptom PMS ini sebab ada yang kata PMS terjadi akibat kekurangan nutrisi iaitu vitamin dan mineral yang badan perlukan akibat tabiat pemakanan yang tidak betul, sumber makanan yang tidak cukup khasiatnya dan stress. (Sumber: SiniVITAMIN YANG SESUAI UNTUK PMS

Multivitamin aka VITALEA
Multivitamin yang mempunyai vitamin dan mineral yang diperlukan oleh badan. A little for many for many benefits. See..Semua jenis vitamin dan mineral ayng diperlukan badan ada dalam Vitalea ni.

Vitamin B Complex 
B6 yang terkandung dalam B Complex amat penting bagi yang mengalami PMS Jenis A kerana ia memainkan peranan yang penting dalam sintesis bahan kimia otak tertentu ( neurotransmitter ) yang mengawal perasaan dan tingkah laku. 

Vitamin E
Vitamin ini telah terbukti dapat membantu jika simptom yang dialami antaranya ialah breast menjadi sensitif dan juga menjadi moody akibat PMS. 

Ostematrix
Ostematrix Shaklee mengandungi magnesium yang dikenali sebagai 'penenang semulajadi'. Wanita yang mengalami PMS didapati mempunyai sel darah merah yang lebih rendah daripada wanita yang tidak mempunyai PMS. Magnesium didapati amat berguna dalam mengurangkan banyak gejala-gejala PMS dan lebih berkesan apabila diambil dengan vitamin B6 pada masa yang sama. Kekurangan magnesium juga dikaitkan dengan wanita yang sering mengalami migrain semasa haid. Untuk yang mengalami simptom berkaitan mood, sakit kepala, kejang, sakit sendi, insomnia, depression dan stress juga amat sesuai mengambil Ostematrix. Ostematrix juga mengandungi zinc yang boleh mengurangkan rasa mengidam semasa PMS.


Omega Guard
Tanda-tanda kekurangan Asid Lemak Omega 3 adalah kulit kering, rambut tidak bermaya , kuku pecah-pecah, keletihan, kemurungan, mata kering, kurangnya motivasi, sakit sendi, sukar turunkan berat badan, mudah alpa / cuai dan sakit pada breast. Omega Guard juga bersifat anti radang yang boleh mengurangkan rasa sakit akibat PMS.

GLA Complex 
Membantu mengatasi simptom PMS seperti water retention, breast rasa sangat sensitif dan kembung perut.Hubungi Pn Emalin di 0192500978
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall

Pre Menstrual Syndrom (PMS) adalah simptom yang dialami wanita seminggu atau 2 minggu sebelum period / haid dan akan hilang dengan se...

0 comments: