Vitamin Untuk Kulit Kering

10:31 am emalin mohd 1 Comments


Flaky patches di muka


Adakah kulit anda:

1) Kering
2) Flaky patches
3) Tegang di pipi dan dahi
4) Kulit kasar dan mudah merekah
5) Ada kedutan dan ada garis-garis halus terutama di sekitar mata dan mulut
6) Sering rasa gatal dan mudah mengalami kerengsaan kulit

Jika ya, kulit anda mungkin jenis KULIT KERING.


Tips untuk atasi masalah pada KULIT KERING:

1) Gunakan pelembap
2) Pastikan pembersih dan toner bebas alkohol
3) Elakkan menggunakan sabun
4) Sentiasa menggunakan krim malam
5) Minum air sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari
6) Pemakanan seimbang
7) Kurangkan pengambilan minuman kafein seperti teh dan kopi
8) Sentiasa menggunakan 'sunscreen'


Herba Semulajadi Untuk Kulit Kering1) Aloe Vera - Ambil aloe vera / lidah buaya dan sapukan getah di muka dan biarkan beberapa minit sebelum dibersihkan semula dengan air. Aloe vera boleh melembutkan dan melembapkan muka serta membuang sel-sel mati pada kulit.


2) Minum teh herba bersama dandelion, chamomile dan peppermint. Minum 1 cawan / sehari.3) Sapukan minyak tea tree pada muka atau pada kulit kering dan urut secara lembut.


4) Masukkan minyak lavender ke dalam mandian untuk kesan menyegarkan.


Selain daripada itu, vitamin juga boleh membantu dalam menangani masalah Kulit Kering.


Set Kulit Kering Shaklee terdiri daripada:


B COMPLEX
Membantu dalam meningkatkan tahap glutation dalam kulit sekaligus melindungi daripada kerosakan membran sel , mengurangkan kesan-kesan daripada pancaran matahari dan pencemaran. Ia juga membantu mengurangkan tanda-tanda penuaan, mencegah kedutan , dan juga daripada terkena kanser kulit. Vitamin ini juga dikenali sebagai vitamin anti stress.


VITAMIN E
Vitamin E ialah vitamin anti-oksidan dan dikenali sebagai vitamin kecantikan. Ia membantu melambatkan proses penuaan menjadikan muka nampak lebih muda, mengurangkan kedut dan garis halus serta menghilangkan parut dan akne. Ia juga dapat mempercepatkan proses penyembuhan luka dan boleh diletakkan terus pada luka atau parut.


VITAMIN C
Vitamin C membentuk kolagen. Kolagen ibarat simen yang mengikat batu-bata (protein), supaya kulit sentiasa kenyal. Kekurangan kolagen membuatkan tubuh mudah lebam dan calar, kering dan bersisik. Kolagen yang cukup daripada Vitamin C yang baik membuatkan kulit kelihatan bersinar dan gebu. Vitamin C juga dapat mempercepatkan penyembuhan luka dan bertindak meningkatkan imuniti badan dalam menangani flu. Ia juga bersifat anti oksidan.


VITALEA
Vitalea mengandungi VITAMIN A yang membantu dalam pertumbuhan kulit dan menstabilkan aktiviti kalenjar sebum.


ZINC
Zinc membantu membetulkan struktur protein dan membran sel serta meningkatkan kadar penyembuhan luka. Ia juga mempunyai kesan anti-radang dan melindungi daripada kesan radiasi UV. Zinc berinteraksi dengan Vitamin A sebagai komponen retinol untuk mengikat protein dalam badan sekaligus memberi kesan positif kepada masalah kulit kering.

Hubungi Pn Emalin di 019-2500978 atau

PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall

Flaky patches di muka Adakah kulit anda: 1) Kering 2) Flaky patches 3) Tegang di pipi dan dahi 4) Kulit kasar dan mudah ...

1 comment: