Cara Mengurangkan Sakit Senggugut Dan Tidak Perlu Lagi Cuti Setiap Bulan

4:28 pm emalin mohd 0 Comments


Senggugut ini bukan main-main. Walau setiap bulan period akan datang, namun bagi yang period datang sekali dengan sakit senggugut memang sangat sakit. Ada yang memang dalam sebulan sehari akan cuti sakit atau mengambil cuti akibat sakit dek penangan senggugut.
 


 ubat senggugut


Saya dulu-dulu pun berpengalaman mengalami senggugut. Sakit yang boleh pitam ditambah dengan rasa seram sejuk. Memang sakit dan rasa nak berguling-guling.

Dalam 1,000 anak gadis berumur 16 hingga 18 tahun didapati 21% ada mengalami senggugut dan 26% pula menyebabkan mereka tidak dapat hadir ke sekolah atau tempat pengajian kerana sakit akibat senggugut.CARA MENGATASI  SENGGUGUT
  • Elakkan makanan-makanan ini, aiskrim, coklat, kafein , makanan bergoreng dan berlemak tinggi. Makanan-makanan ini akan menjadikan perut kembung dan kejang. Ambil makanan yang tinggi kalsium seperti kekacang. susu untuk mengurangkan kekejangan dibahagian perut.
  • Kawal pengambilan lemak dan garam berlebihan kerana makanan ini akan membuatkan pengumpulan air  berlebihan didalam badan.

  • Antara cara mengatasi senggugut dengan berkesan adalah dengan mengamalkan rutin senaman yang konsisten. Senaman akan membantu mengurangkan kesakitan akibat senggugut.  Satu kajian telah dibuat dan mendapati senaman akan membuatkan tubuh badan kita mengeluarkan sejenis  baham kimia yang menyerupai morfin yang dinamakan endorphin. Endorphin bertindak dengan melegakan  kesakitan dan tekanan emosi  yang diakibatkan oleh senggugut.
  • Banyakkan pengambilan makanan yang berserat tinggi seperti sayur-sayuran dan buah-buahan,
  • Pengambilan vitamin-vitamin tertentu boleh membantu mengurangkan risiko simptom pra haid
  1. Vitamin A dan  Vitamin C untuk mengelakkan kulit  berjerawat dan kulit allergi
  2. Vitamin B untuk menenangkan emosi dan stress
  3. Vitamin E untuk mengurangkan kesakitan pada payudara sepanjang tempoh menstruasi
  4. Kalsium dan magnesium untuk mengelakkan pengecutan keterlaluan pada rahim yang mengakibatkan senggugut teruk
Supplement daripada rangkaian Shaklee juga membantu mengurangkan rasa sakit senggugut.

B Complex– B complex berfungsi sebagai penenang semulajadi yang membantu menenangkan emosi dan stress semasa tempoh menstruasi.

GLA COMPLEX– Gla Complex ialah asid gamma linelonik yang digunakan secara tradisional untuk mengurangkan  kesakitan akibat senggugut, mengurangkan sakit kepala dan mengatur kitaran haid yang tidak teratur. Di dalamnya juga ada Vitamin E untuk mengurangkan rasa tidak selesa pada payudara.

ESP-Protein berasaskan tumbuhan berkualiti tinggi dengan kandungan 14gram protein soya dan 500mg kalsium bagi setiap hidangan ini amat baik untuk kesihatan rahim. Ia juga membantu mengekalkan otot, memperbaiki tisu dan fungsi enzim dan hormon yang teratur. Kala senggugut menyerang, perut juga boleh dialas dengan ESP kerana ketika ini selera makan memang tiada.

Ostematrix-padat dengan nutrien termasuk kalsium, vitamin D, magnesium dan pelbagai khasiat lain  untuk  membantu mengurangkan senggugut. Magnesium yang terdapat di dalam Ostematrix dapat membantu mengurangkab "moody" yang sering berlaku sebelum mengalami period. Vitamin D, kalsium dan magnesium juga mengurangkan rasa sakit akibat senggugut dengan mengelakkan pengecutan terlalu kuat pada rahim.


Omega Guard mengandungi Omega 3 membantu mengurangkan radang yang berlaku yang mungkin menjadi punca kepada senggugut.
 

TESTIMONIAL SUPPLEMEN SHAKLEE
testimoni-gla-senggugut testimoni-gla-senggugut2

Senggugut ini bukan main-main. Walau setiap bulan period akan datang, namun bagi yang period datang sekali dengan sakit senggugut memang s...

0 comments: