17 Kelebihan Zinc Yang Membuatkan Anda Rugi Tidak Mengamalkannya

5:00 pm emalin mohd 2 Comments

Kalau sebelum ini kita bercerita tentang 7 kelebihan zinc, kali ini ada 17 kelebihan zinc yang ingin dikongsikan.

Selalu zinc dikaitkan dengan vitamin untuk mengatasi keguguran rambut dan kesuburan lelaki tetapi bukan itu sahaja.

Zinc amat berkhasiat untuk dari yang mengalami masalah kulit sehingga kesuburan untuk wanita juga. Untuk wanita juga tau bukan untuk lelaki sahaja!


1. MASALAH JERAWAT: 
Kajian telah menunjukkan zink berkesan untuk menyembuhkan jerawat. Ia lebih baik dari penggunaan antibiotik.

2. EKZEMA: 
Ekzema atau ectopic dermatitis antaranya disebabkan oleh kekurangan zink dalam badan.

3. MENYEIMBANGKAN HORMON : 
Zinc mengawal selia jumlah testosteron di dalam badan.

4. KESIHATAN KULIT : 
Zink berkait rapat dengan sintesis kolagen yang membantu dalam menormalkan jumlah minyak kulit dan mengekalkan kulit yang sihat.

5. PENYEMBUHAN LUKA: 
Kekurangan zinc menyebabkan lambat penyembuhan luka. Badan manusia mempunyai beberapa enzim yang bergantung pada zink, yang menggalakkan sintesis kolagen yang seterusnya membantu dalam penyembuhan luka.

6. GANGGUAN PROSTAT: 
Zink sangat penting dalam menangani gangguan prostat. Kekurangan zink menyebabkan pembesaran kelenjar prostat dan menjadikannya terdedah kepada kanser . Ia adalah dinasihatkan untuk mengambil 15mg zink setiap hari, di bawah pemerhatian rapi perubatan, apabila mengalami masalah prostat.

7. MENURUNKAN BERAT BADAN: 
Zink memainkan peranan utama dalam penurunan berat badan dan mengawal selera makan.

8. KEHAMILAN: 
Ia adalah penting untuk pembaikan dan fungsi DNA. Ia diperlukan untuk pertumbuhan cepat sel-sel dan membangunkan unsur-unsur utama sel semasa kehamilan.

9. KESUBURAN & PEMBIAKAN: 
Bagi lelaki, zink membantu dalam spermatogenesis dan pembangunan organ-organ seks. Sementara di kalangan wanita, ia membantu dalam semua fasa pembiakan, termasuk peringkat kelahiran dan penyusuan.

10. FUNGSI BIOLOGI: 
Zink memainkan peranan penting dalam banyak fungsi biologi seperti pembiakan, kawalan penyakit kencing manis, tahap stres, rintangan imun, bau dan rasa, pertumbuhan fizikal, selera makan dan penghadaman.

11. MENGAWAL JANGKITAN : 
Zink membantu dalam melindungi daripada gangguan berjangkit dan jangkitan kulat termasuk paru-paru dan konjunktivitis.

12. ANTIOKSIDAN: 
Zink bertindak sebagai antioksidan dan pada dasarnya terlibat dalam beberapa tindak balas biokimia yang tegas, yang termasuk sintesis protein, fungsi enzim dan metabolisme karbohidrat .

13. ENZIM: 
Zink merupakan komponen beberapa enzim yang membantu dalam pertumbuhan sel, sintesis protein, tahap hormon, DNA, mengawal selia transkripsi gen, metabolisme tenaga dan lain-lain faedah kesihatan yang berkaitan dengan zink.

14. KELESUAN KRONIK: 
Orang yang mengalami keletihan yang kronik dicadangkan untuk mengambil makanan yg kaya dengan zink.

15. BOTAK: 
Botak menyebabkan kehilangan rambut bagi kanak-kanak dan orang dewasa. Pemulihan yang disyorkan oleh doktor kepada orang yang mengidapinya ialah dengan pengambilan diet yang kaya dengan kandungan zink. Terdapat pelbagai kapsul yang kaya dengan zink, jadi ubat-ubatan yang kaya dengan zink akan membantu mencegah keguguran rambut

16. KEMEROSOTAN TULANG: 
Ia adalah penyakit apabila tulang menjadi lemah dan rapuh. Zink adalah komponen hydroxyapatite iaitu garam dan membuat matriks tulang yang kuat dan keras. Oleh sebab ini, kandungan zink perlu ditambah dalam pelan diet anda untuk mengelakkan kehilangan tulang.

17. RABUN MALAM: 
Pengambilan kira-kira 150-450 mg Zink akan memperbaiki penglihatan. Jadi, adalah sentiasa dicadangkan untuk mengambil makanan seperti daging lembu, kambing, tiram, ketam kerana ia kaya dengan kandungan zink dan akan memperbaiki penglihatan mata.Lebih istimewa lagi, harga Zinc Complex ini memang amat mampu dimiliki. Hanya RM33.75 dan untuk bulan ini, Januari 2016 beli 3 botol Zinc Complex tetapi anad akan memiliki 4 botol Zinc Complex.


Untuk tempahan / pertanyaan, hubungi, 
Pn Emalin Mohd 0192500978 (SMS / Whatsapp)

Kalau sebelum ini kita be rcerita tentang 7 kelebihan zinc, kali ini ada 17 k elebihan zinc yang ingin dikongsikan. Selalu zinc dikaitka...

2 comments:

  1. bercakap pasal zinc ni teringat masa zaman belajar dulu, kelas kimia...cikgu cakap pasal zinc, saya boleh bayang zink atap rumah tu haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu cara paling mudah nak ingat tu..

      Delete