Cara Mengurangkan Bacaan Gula Semasa Mengandung

1:16 pm emalin mohd 2 Comments

Antara perkara yang tidak diingini berlaku semasa kehamilan ialah bacaan kadar gula yang tinggi menyebabkan ibu mengalami GDM iaitu gestational diabetes mellitus atau diabetis semasa hamil.

Mendapatkan rawatan doktor adalah perkara pertama yang perlu dilakukan oleh seorang ibu hamil sekiranya mengalami diabetis semasa hamil atau GDM. Lazimnya, keadaan ini dapat dikesan setelah ibu hamil menjalani ujian Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) atau minum air gula seperti yang selalu dikatakan.

Namun, seorang ibu ini Dr Safiya Amaran telah berjaya mengawal kadar gula semasa hamil. 
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------


cara mengurangkan diabetis semasa hamil

Ini antara screen shot yang beliau kongsikan dan seterusnya cerita beliau bersambung seperti di bawah.



Pengalaman ada GDM masa pregnant
Saya mula kesan gdm masa 18 minggu lepas buat mgtt. Ujian minum air gula..
Yang paling ketara sekali masa tu kerap sangat hypo.. Gula memang turun dan naik dengan sangat ketara.. Bila lambat makan.. Cepat hypo.. Bacaan gula 3.. Pastu bila makan lebih sikit gula naik jadi 6-7+..
Pening juga dibuatnya..
Masa tu kebetulan Start mkn omega guard.. Tak fikir sbb gdm pun tapi utk perkembangan bayi..
Lepas beberapa minggu makan omega mmg perasan perbezaan ketara..
Satu..sangat kurang hypo... Bangun pagi tidak kelaparan.. Gula dlm 4-5 mcm tu..
Lepas makan pun gula tak naik tinggi.. Biasanya lepas makan pun range dia 5-6 gitu.. Makan secara sederhana.. Tidaklah sikit sangat..
Yang paling ketara rasa ialah.. Masa omega guard habis.. 
Masa tu duk bertangguh.. Malas nak beli cepat-cepat ..

Tapi bila tak makan.. Omega.. Gula terus jadi hay wire semula..
Kerap hypo.. Almost setiap pagi.. Cepat lapar..Pastu jadi nak makan banyak. Gula pun mula naik.. 7-8.
Masa tu baru betul betul realize yg omega tu really helps in controlling appetite n also control the blood sugar.. So cepat-cepat beli n start mkn balik 3 biji sehari hingga lah bersalin..
Satu lagi yang ketara ialah.. Memang tak banyak Fat deposition during this pregnancy.. Perut nampak kecil.. Tapi bila scan baby size mmg good and follow as expected.. Baby lahir 3.2 kg alhamdulillah.. maknanya baby tidak obese sepertimana jika blood sugar not well controlled. Alhamdulillah.. Sebab tu yg jadi jatuh hati sgt dengan omega guard ni.. Sampai sekarang.. 


Kisah hamil dengan gdm
Safiya

Utk manfaat org lain 

Utk pengetahuan , saya Ambil Full set. ( nanti org ingat mkn omega je😀)
#OurDreams
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

minyak ikan
Ini adalah Omega Guard yang beliau katakan dan Set Kehamilan Optimum yang beliau ambil sepanjang tempoh kehamilan. Omega Guard bukan diambil dari awal kehamilan namun setelah masuk trimester kedua.



set hamil untuk diabetis

Tempah sekarang. Hubungi:
Pn Marlinny binti Mohamad SID #968112
Call / SMS / Whatsapp: +60192500978



Antara perkara yang tidak diingini berlaku semasa kehamilan ialah bacaan kadar gula yang tinggi menyebabkan ibu mengalami GDM iaitu  gestat...

2 comments:

  1. Kawan saya pun masalah ni, kesian tengok dia. Baby pun lahir hypo juga kena tahan. Jadi lebih baik kawal dari awal

    ReplyDelete
    Replies
    1. Baby pun kena hypo juga? Kesiannya..Memang kena jaga dari awal ni..

      Delete