3 Sebab Anda Tidak Perlu Mengambil Vitamin dan Supplement Shaklee

Vitamin dan supplement ada pelbagai jenis di pasaran. Kenapa muncul pelbagai vitamin dan supplement di pasaran? Perlu ke kita pada vitamin dan supplement ini?



TAK PERLU vitamin dan supplement ini jika dan hanya jika kita:

1) Mengamalkan diet pemakanan yang seimbang

2) Bersenam sekurang-kurangnya 3 kali seminggu

3) Sumber makanan segar dan bukan GMO

Jika kita mengamalkan 3 tips di atas, pasti kita tak perlu vitamin dan supplement. Seperti zaman nenek kita dulu.

Nak sayur ada tanam tepi rumah.
Nak ikan, boleh memancing kat sungai.
Ayam dan itik ada dibela dan dibiarkan berkeliaran mencari makanan sendiri.

Betapa segarnya sumber makanan ketika itu.

Tetapi zaman sekarang dapat ke kita menjamin untuk mendapatkan makanan sesegar itu?

Ayam sekarang sudah diberi hormon untuk mempercepatkan tumbesaran.

Bandingkan saiz ayam dahulu dengan sekarang atau saiz ayam kampung dan ayam "bandar". Ayam sekarang tumbesaran yang cepat untuk memendekkan masa matang agar cepat dijual.

Sayur yang organik pula harganya mahal dan tidak semua kedai menjual bahan makanan organik.

Itu cerita berkaitan sumber makanan.

Kalau bersenam? Tanya diri sendiri (termasuklah yang menulis entry ini).

Bilakah kali terakhir bersenam dengan sekurang-kurangnya 30 minit sehari? 

Mengemas rumah tidak dikira bersenam kerana kalori terbakar tidak sebanyak bersenam. Memang ada kalori terbakar tetapi terlalu sedikit.

Diet pemakanan seimbang pula. Apa maksudnya?

Contohnya, bagi nasi, mi, roti dan bijirin cadangan hidangan sehari ialah 4-8 sajian bergantung kepada keperluan. Contoh 1 sajian nasi pula hanyalah 2 senduk. 

Namun kadangkala piramid kita terbalik. Yang berada di atas kita lazim ambil terlebih.

Disebabkan itu kekurangan dalam memastikan 3 faktor di atas diaplikasikan dalam kehidupan seharian menjadikan vitamin dan supplement ini amat penting dalam kehidupan kita. 

Ia memastikan badan mendapat nutrisi makanan secukupnya.

Jika gusar tidak tahu untuk mulakan dengan yang mana, mulakan dengan multivitamin terlebih dahulu.

Pilih vitamin yang berasaskan secara semulajadi.

Hubungi saya untuk Konsultasi percuma berkaitan vitamin Shaklee:
Marlinny bt Mohamad SID # 968112
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 
http://emalinmohd.blogspot.com
Call / SMS / Whatsapp : 0192500978







6 comments:

  1. Replies
    1. Kan Safiya ..saya dulu sedar pun lambat tapi better late than never ..hihi

      Delete
  2. cahayacinta
    suka amakna sayur tak paksa makan buah selalu air buag oren tulah dia gemarkan ahai

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ok la tu nak jus tapi kena kurangkan gula la dalam jus

      Delete
  3. anal ni kalau tak makan susha juga kita sebagai ibu dia..bapa selalu relak jer kan heee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sebab bapa percaya kat ibu boleh buat..hihi

      Delete