Langkah-Langkah Keselamatan Semasa dan Selepas Banjir

12:11 am emalin mohd 0 Comments

Pantai Timur dilanda banjir! Walaupun entry kali setelah seminggu banjir melanda Pantai Timur, ingin dikongsi juga langkah-langkah keselamatan yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia.

Teringat dulu pernah juga terlibat dengan banjir tapi dah lama. Sekitar tahun 2002-2003 rasanya. Walaupun air naik sekadar 1 malam setinggi bahu saya namun terputus hubungan luar menjadikan suasana pekat malam terasa ketakutan nya. Ahli keluarga bergantung harap sesama sendiri. Bantuan luar tidak boleh masuk kerana air terlalu deras. Itu kenangan lalu. Dan memorinya tersimpan sehingga sekarang. 

Langkah-langkah Semasa Banjir:
- Yang paling penting UTAMAKAN NYAWA


Namun jika tiada segalanya? Air bersih tiada, sumber makanan tiada atau makanan mentah ada tetapi tong gas tiada dan sumber api tiada?

Sememangnya sukar untuk yang tidak berada di tempat itu memberikan nasihat dan kata-kata sepatutnya. Namun semoga nasihat daripada KKM memberikan manfaat.Dan ini antara keadaan pasca banjir yang dikongsikan oleh rakan-rakan yang ke Kelantan hari ini bagi memberikan sumbangan.


Untuk mengembalikan semula ke keadaan asal sememangnya memakan masa, tenaga dan wang ringgit.

Sama-samalah kita menghulurkan derma dan bantuan bagi meringankan beban mangsa banjir.

Semoga rakan-rakan yang terlibat dengan banjir diberikan ketabahan, kekuatan dan dimurahkan rezeki bagi membina semula kehidupan selepas ini. 

Amin....


Pantai Timur dilanda banjir! Walaupun entry kali setelah seminggu banjir melanda Pantai Timur, ingin dikongsi juga langkah-langkah keselamat...

0 comments: