Mengira Waktu Subur Dengan Tepat Untuk Meningkatkan Peluang Kehamilan

5:45 pm emalin mohd 4 Comments

Bagi yang tengah berusaha untuk hamil,  mengira waktu kesuburan amat penting. Hanya terdapat 24% peluang kehamilan jika tidak mengira waktu kesuburan.

Imej oleh Anne Geddes (Google)


Waktu subur itu pula berlaku 5 hari sebelum dan selepas ovulasi. 

Cara mudah mengira waktu subur tanpa memerlukan peralatan ialah dengan menggunakan kalendar.

Bagi yang mengalami haid yang tetap dan teratur setiap bulan seperti jangka masa 28 hari, waktu subur ialah pada hari ke 1o hingga ke 15. Ovulasi mungkin berlaku pada hari ke 14 atau ke 15.

Bagaimana pula dengan wanita yang ingin hamil tetapi tidak mempunyai haid yang tetap?

Wanita tersebut perlu mencatat sekurang-kurangnya 6 bulan pusingan haid setiap bulan.

Sebagai contoh, pusingan haid wanita A;
Januari: 28 hari
Februari: 17 hari (paling pendek)
Mac: 30 hari (paling lama)
April: 26 hari
Mei: 20 hari
Jun: 24 hari 

Haid yang paling lama: 30 hari - 18 = 12
Haid yang paling pendek: 17 hari - 11 = 5
18 dan 11 adalah sifir yang digunakan. Yang ini tak boleh tukar. Kira sahaja menggunakan formula ini.

Jangkaan waktu subur bagi wanita A di atas yang tidak tetap haidnya ialah pada hari ke 5 hingga 12 setiap bulan.

Perlu diingatkan ovum hanya boleh hidup di luar ovari selama 24 jam sahaja tetapi sperma boleh hidup selama 5 hari.

Jadi, untuk meningkatkan peluang kehamilan hubungan keintiman dengan suami boleh dilakukan pada waktu subur berdasarkan tips di atas.



Nampak rumit juga bagi yang tidak tetap haidnya mengatur kalendar kesuburan. Namun, gamma linoleic acid (GLA) dikatakan boleh membantu untuk mengatur semula kitaran haid dengan memperbaiki sistem hormon wanita. Sumber gamma linoleic asid (GLA) terbaik ialah daripada bunga borage.

Oh ya, nama popular gamma linoleic asid yang lazim digunakan ialah EPO. Cumanya GLA daripada EPO kurang konsentrasi daripada bunga borage. EPO ialah singkatan bagi Evening Primrose Oil.

Dapatkan gamma linoleic asid dari sumber terbaik iaitu GLA Complex.






Tempah sekarang. Hubungi,
Marlinny bt Mohamad SID # 968112
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 
http://emalinmohd.blogspot.com
Call / SMS / Whatsapp : +60192500978


Bagi yang tengah berusaha untuk hamil,  mengira waktu kesuburan amat penting. Hanya terdapat 24% peluang kehamilan jika tidak mengira waktu...

4 comments:

  1. terima kasih dengan maklumat ini. ^_^

    ReplyDelete
  2. cahayacinta.com

    salam kenal sis dan semua ;)

    ini kalau kena time memeh boleh hamil lah gini nghee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Memeh tu apa?
      hihi..untuk yang nak hamil boleh guna tips ni. Untuk yang nak elak dari hamil pun boleh guna tips ini juga.
      hihi

      Delete