5 Tips Untuk Menghilangkan Masalah Jerawat

4:58 pm Emalin Mohd 0 Comments


Geramnya rasa apabila muncul jerawat di muka. Rasa nak dipicit-dipicit sahaja! Tapi nanti berparut pula mukanya. Sudahlah jerawat sentiasa tumbuh silih berganti. Apakah tips terbaik untuk mengatasi masalah jerawat ini?Kita kenali terlebih dahulu punca jerawat terjadi.

Bermulanya akil baligh, atau semasa mengalami pra menopaus dan sudah menopaus, sebum (minyak pada muka) akan meningkat ekoran hormon yang tidak stabil. Dan ia bertambah teruk sekiranya seseorang mengalami stress. Stress ini akan meningkatkan sel dalaman teroksida umpama besi yang berkarat.

Jerawat juga boleh berlaku dengan pengambilan makanan yang tinggi glisemik seperti roti, kek dan coklat. Biasakan kita mendengar orang kata jangan makan coklat jika ingin mengelak daripada terjadinya jerawat. 

Akibat sebum yang belebihan dan juga sel yang teroksida, liang pada muka boleh tersumbat, pertumbuhan bakteria dan akhirnya terbentuklah jerawat, blackhead atau whitehead.

Apakah tips perawatan wajah yang sesuai untuk mengatasi masalah jerawat?

1. Kurangkan pengambilan gula
Bagi anda yang suka makanan manis, cuba kurangkan. Ramai doktor menyatakan pengambilan gula dalam kuantiti yang banyak menyebabkan jerawat semakin teruk. Contoh makanan yang mempunyai gula berlebihan adalah coklat, kek dan minuman ringan. Tambahan pula dengan mengurangkan makanan yang manis, ia juga boleh membantu mengurangkan berat badan dan mengelak daripada mendapat penyakit. Banyak faedahnya dnegan hanya mengurangkan pengambilan gula dalam pemakanan seharian.
2. Minyak ikan membantu jerawat sembuh
Ikan bukan sahaja baik untuk kesihatan di dalam badan. Ikan juga mengandungi omega 3 di mana ia memberikan kebaikan kepada kulit anda dan mencegah pembentukan jerawat. Minyak ikan (Omega 3) juga dikenali sebagai anti radang yang membantu mengurangkan kesan keradangan yang berlaku akibat tumbuhnya jerawat.

3. Melaburlah untuk Produk Penjagaan Wajah yang Baik


Pastikan produk penjagaan wajah yang anda gunakan bebas kimia yang berbahaya seperti sejenis produk yang dikenali sebagai YOUTH yang tiada 1,500 bahan berbahaya seperti paraben, merkuri, hidroquinone dan sebagainya. 

Namun yang penting sekali ialah memilih produk penjagaan yang sesuai dengan jenis kulit. Kenali jenis kulit diri sendiri. Penggunaan produk yang tidak bersesuaian dengan kulit seperti yang berkulit kering menggunakan set penjagaan untuk kulit berminyak boleh menjadikan kulit bertambah rengsa. 
4. Vitamin untuk mencegah  jerawat di wajah.
Vitamin penting untuk mencegah dan merawat jerawat. Antara vitamin yang paling penting untuk kulit adalah Vitamin A, E, B Complex dan Vitamin C . Jika tidak masakan produk kecantikan kulit menambah vitamin-vitamin ini dalam rangkaian produk mereka bagi meningkatkan keberkesanan untuk mencegah jerawat pada wajah.
5. Pengambilan  nutrien “Zink” untuk merawat masalah jerawat di wajah.

Makan telur, bijiran dan cendawan untuk merawat jerawat kerana ia adalah sumber utama zink. Zink adalah sejenis mineral yang dapat memberi kekuatan kepada imunisasi di dalam badan anda untuk merawat pelbagai penyakit temasuklah jerawat.

Adakah supplemen Shaklee yang boleh membantu mengatasi masalah jerawat? Adakah perawatan wajah supaya kulit wajah halus mulus menjadi milik kita ?  

Pastinya Ada. 🙂

SET VITAMIN KULIT 
Vitamin C– untuk membentuk kolagen. Kolagen ibarat simen yang mengikat batu-bata (protein), supaya kulit sentiasa kenyal. Kekurangan kolagen membuatkan tubuh anda mudah lebam dan calar, kering dan bersisik. Kolagen yang cukup membuatkan kulit anda kelihatan bersinar dan gebu,
Vitamin B Complex ( B for Beauty)- menjaga kesihatan kulit daripada dalam. Ia membantu mengurangkan garis-garis halus di kulit. Ia  juga penting untuk melanin yang memberi warna pada kulit. Lebih kerap anda berada di bawah matahari, lebih banyak B Complex diperlukan.
Vitamin E– yang memang diketahui umum adalah vitamin untuk kecantikan kulit, melawan penuaan. ( kedut of course! ). Vitamin ini bersifat anti-oksidan dalam bentuk fat-soluble.
ESP – Kelebihan ESP dalam menjadikan kulit muka cantik, halus, gebu dan berseri, membantu hilangkan parut jerawat di muka, memberi tenaga berpanjangan, menjadikan badan semakin sihat dan kurang letih, menganjalkan kulit
GLA COMPLEX- menguatkan kuku dan rambut, menjadikan kulit cantik, sihat dan berseri (jika diamalkan berterusan kulit kelihatan gebu). Untuk membetulkan punca  jerawat yang disebabkan hormon, ramai doktor menetapkan pil kawalan kelahiran untuk menghentikan ovulasi. Supplemen tambahan seperti GLA COMPLEX juga boleh menormalkan ovulasi dan menghapuskan punca  jerawat yang disebabkan ketidakstabilan hormon. Ini  kerana hormon memainkan peranan penting dalam kesihatan kulit manusia.
Tahukah anda??


Di New Guinea dan Amazon, diet mereka memberi tumpuan kepada buah-buahan dan sayur-sayuran. Ini menjadikan  permasalahan jerawat  tidak pernah muncul dalam masyarat mereka. Mereka yang mengalami masalah jerawat harus membuat pilihan makanan yang  baik. Memilih makanan yang salah memburukkan lagi masalah jerawat yang dialami.  Jerawat juga dikaitkan dengan keasidan perut yang rendah, ketidakseimbangan dalam saluran penghadaman.

Antara testimoni pengguna Shaklee:

5 Tips Untuk Menghilangkan Masalah Jerawat

5 Tips Untuk Menghilangkan Masalah Jerawat

5 Tips Untuk Menghilangkan Masalah Jerawat

5 Tips Untuk Menghilangkan Masalah Jerawat

Jangan biarkan masalah jerawat berterusan kerana ia boleh diatasi. Kenali punca dan "tackle" punca tersebut.

Untuk mendapatkan VITAMIN KECANTIKAN KULIT, hubungi:

Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 019 250 0978
www.wasap.my/60192500978

Geramnya rasa apabila muncul jerawat di muka. Rasa nak dipicit-dipicit sahaja! Tapi nanti berparut pula mukanya. Sudahlah jerawat sentiasa...

0 comments: