Tips Untuk Berjaya Dalam Peperiksaan

Kalau zaman universiti dulu, istilah stay up atau belajar hingga larut malam sangat popular. 

Siapa tak pernah stay up zaman-zaman dulu? Lagi-lagilah minggu peperiksaan. Sehinggakan kalau boleh sengkang mata dengan batang mancis memang buat kan?

Kemudian, kalau kena pergi kursus motivasi mesti penceramah kata study hard not study smart. Apa pulak benda alah ini? Kalau masuk universiti sah-sah smart. Betul tak? Tapi kenapa tak semua pelajar tak dapat anugerah dekan? (Termasuklah saya, tak pernah dapat anugerah dekan uols)...

Baru-baru ini dapat satu perkongsian dari rakan-rakan. Apabila dilihat dan difikirkan semula, terfikir ini agaknya tak dapat anugerah dekan dulu. 

Waktu belajar yang salah! Rajin sangat stay up tapi tak rajin atau jarang sangatlah bangun awal pagi untuk belajar.

Jika dilihat dari rajah ini, waktu belajar atau menelaah terbaik ialah dari pukul 4.00 pagi hingga 6.00 pagi bukan dari pukul 10.00 malam hingga 2.00 ke 3.00 pagi. 

Konon-konon dulu belajar lewat malam tiada gangguan tapi kalau pukul 4.00 pagi pun pasti tiada gangguan. Ke risau gangguan lain? Errmmmm...

students tips

Kalau rasa mengantuk bangun awal pagi, ambil tips di dalam video ini dulu.







Lagi 6 Tips untuk berjaya dalam peperiksaan:

1) Tidur secukupnya jangan terlebih. Jika ingin bangun pukul 4.00 pagi, tidur dalam pukul 10.00 malam.

2) Buat senaman untuk kecergasan fizikal dan stamina.

3) Pastikan minum air secukupnya tambahan pula musim panas ini. Performance Drink lebih baik dari minuman isotonik biasa kerana kurang gula dan tidak berkarbonat.

4) Solat...Bangun awal pagi sangat baik jika diamalkan Solat Sunat Tahajud, Taubat dan Hajat. 

5) Makan makanan seimbang untuk nutrisi badan.

6) Amalkan pemakanan untuk otak seperti Omega 3, kalsium, protein, lecithin dan B Complex.

Anda ingin tahu kaitan antara pemakanan di atas dengan kecerdasan otak?

1) Omega 3 merupakan sejenis asid lemak yang membantu perkembangan memori dan DHA adalah nutrien utama untuk otak. Omega Guard Shaklee mengandungi 360mg DHA, 545mg EPA dan 1000mg Omega 3.

2) Kalsium berfungsi untuk melancarkan fungsi otak dan sistem saraf. Kekurangan  kalsium menyebabkan gangguan fungsi otak dan sistem saraf. Ostematrix pula mengandungi kalsium, magnesium dan vitamin D untuk kadar penyerapan kalsium secara optimum. 

3) Protein adalah antara bahan utama untuk pembentukan organ dan tisu dalam badan manusia. Protein yang baik seperti Energizing Soy Protein memberikan tenaga dan meningkatkan keupayaan memori.

4) Lecithin mengandungi kolin yang membentuk penghantar untuk saraf kranial yang mempertingkatkan kuasa pembelajaran, Menperbaiki daya ingatan dan meringankan stress. 

5) Vitamin B Complex sangat baik untuk mata dan mengurangkan masalah keletihan pada mata, meningkatkan kualiti penglihatan, memperkasakan memori dan meningkatkan fokus.

Tempah sekarang. Hubungi,
Marlinny bt Mohamad SID # 968112
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 
http://emalinmohd.blogspot.com
Call / SMS / Whatsapp : 0192500978


TESTIMONI VIDEO PRODUK SHAKLEE

Kali ini, saya hidangkan koleksi testimoni video istimewa untuk yang suka menonton wayang...


Hamil dan ingin cergas sehingga boleh panjat Candi Borobudur? 




Ingin mengurangkan tekanan darah tanpa bergantung dengan ubat-ubatan?




Atasi masalah senggugut tanpa ubat penahan sakit yang boleh menyebabkan kebocoran usus.



Persediaan Bulan Puasa Agar Tidak Lembik Lunyai Semasa Hamil



Dapat Chicken Pox Semasa Dewasa Tapi Kulit Jadi Licin?



Hilangkan Penyakit Gastrik Sejak 1 Dekad Yang Lalu



Untuk tempahan produk seperti yang dinyatakan di dalam Video tersebut, hubungi:

Marlinny bt Mohamad SID # 968112
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 
http://emalinmohd.blogspot.com
Call / SMS / Whatsapp : 0192500978

11 Tanda-Tanda Mengalami Sinus

"Saya mengalami sinus".

Antara yang selalu diperkatakan apabila seseorang mengalami selsema dan bersin berpanjangan atau dikatakan menghidap resdung.

Namun, itu bukan istilah perubatan yang betul. Semua orang mempunyai sinus. Sinus bermaksud rongga atau ruang. Sinus hidung bermaksud ruang atau rongga hidung. Yang dikatakan penyakit itu ialah sinusitis.

Sinusitis terjadi apabila berlaku bengkak atau radang pada tisu sinus. Selalunya, sinus dipenuhi dengan udara namun apabila berlakunya halangan ia akan dipenuhi cecair dan juga kuman. Kuman pastinya sukakan keadaan yang lembap dan akhirnya terjadinya bengkak.

resdung



Antara 11 tanda-tanda mengalami sinusitis ialah:

1) Pesakit mengalami sakit pada bahagian muka dan juga sakit kepala.
2) Hingus yang dihasilkan berwarna kuning atau hijau
3) Nafas berbau 
4) Pesakit mengalami demam
5) Pesakit mengalami bengkak pada muka
6) Hidung selalu tersumbat namun tidak selsema
7) Lendir dari hidung dan tekak
8) Sakit atau rasa berat muka terutama kawasan di antara mata
9) Sakit tekak berpanjangan dan berulang
10) Demam atau rasa tidak sedap badan yang berpanjangan
11) Gejala alahan hidung seperti bersin dan gatal hidung

Penyakit ini tidak mengenal usia dan boleh terjadi pada anak kecil. Memandangkan anak kecil tidak boleh memberitahu simptom atau tanda-tanda seperti di atas, sebagai ibubapa perhatikan sekiranya:

1) Anak sering demam melebihi 3 kali setahun
2) Mulut anak berbau kuat walaupun setelah memberus gigi dan tiada kerosakan pada gigi anak
3) Anak mengalami hidung tersumbat dan berdengkur namun tidak selsema



Jika ada tanda-tanda ini pada anak anda, bawalah berjumpa doktor dan minta doktor untuk memeriksa hidung anak anda. Doktor akan memberikan rawatan yang sesuai dan antara rawatan awal yang diberikan ialah nasal spray untuk melegakan radang dan bengkak di dalam rongga hidung.

Mengikut web Livestrong, antara vitamin yang boleh membantu dalam mengurangkan masalah sinusitis ialah vitamin E, vitamin C, vitamin A dan Zinc. 

Vitamin E lebih dikenali sebagai vitamin anti oksidan yang berfungsi melindungi sel daripada radikal bebas yang menjadi punca kepada penyakit. ia juga membantu badan dalam penghasilan sel darah merah. Selain daripada mendapati vitamin E daripada supplement Vitamin E Complex Shaklee, ia juga boleh diperolehi daripada makanan seperti telur, kekacang dan syuran hijau.

Vitamin C antara vitamin yang popular untuk meningkatkan imun badan kerana antara punca mengalami sinusitis ialah akibat jangkitan kuman. Selain itu, vitamin C berfungsi dalam penghasilan kolagen dan berfungsi sebagai antioksidan. Vitamin C juga membantu dalam meningkatkan penghasilan sel darah putih yang berfungsi untuk melawan jangkitan kuman. Antara sumber semulajadi vitamin C ialah buah-buahan citrus, brokoli dan kentang namun bagi yang ingin memastikan vitamin C mencukupi di dalam badan sentiasa, amalkan Sustain Release Vitamin C Shaklee. Tapi makan vitamin C yang ini, ada caranya. Cara yang betul? Bolek klik LINK ini.

Vitamin A membantu meningkatkan kesihatan membran mukus yang menghalang daripada jangkitan bakteria. Ia juga meningkatkan taraf kesihatan imun badan dengan penghasilan sel darah putih. Antara sumber semulajadi Vitamin A ialah keju, bayam, kale dan oat. Vitamin A juga terdapat dalam multivitamin Vitalea dan Carotomax.

Zinc ialah sejenis mineral yang berfungsi dalam penyembuhan luka, melindungi rasa dan bau serta untuk tumbesaran yang normal. Zinc juga boleh mengurangkan radang pada nasal mukusa serta mempercepatkan tempoh penyembuhan akibat demam selsema. Antara semulajadi Zinc ialah daripada oyster dan kaki ayam.

Sekiranya berminat untuk mendapatkan vitamin dan supplement di atas, hubungi:

Marlinny bt Mohamad SID # 968112
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 
http://emalinmohd.blogspot.com
Call / SMS / Whatsapp : 0192500978

Bentan Selepas Bersalin, Betul Atau Tidak?

Pernah atau tidak ibu berpantang tiba-tiba mengalami rasa seram sejuk sehingga boleh menggigil di waktu tengah hari? Kemudian, badan rasa tak selesa dan Ada kalanya perut rasa tegang.


Pasti orang-orang tua akan berkata ibu tersebut telah melanggar pantang seperti tersadung ibu jari kaki pada bendul atau minum air sejuk atau makan makanan yang dikatakan tidak boleh dimakan sewaktu di dalam pantang.

Berdasarkan perubatan pula bentan adalah salah satu keadaan di mana terdapat masalah berlaku semasa tempoh berpantang iaitu terjadinya jangkitan kuman.

Jangkitan kuman ini boleh berlaku pada luka jahitan semasa proses bersalin normal atau bersalin secara caesarean. 

10 TIPS BAGI PENJAGAAN LUKA SELEPAS BERSALIN ELAK BENTAN

1) Memastikan tempat luka sentiasa kering

2) Elakkan menyapu ubat-ubatan atau minyak selain yang dibekalkan oleh doktor sahaja

3) Sentiasa melihat keadaan luka samaada kelihatan merah atau bengkak atau pun jika terasa sakit eloklah berjumpa doktor 

4) Lakukan pergerakan secara berhati-hati. Berbarung sahaja tanpa melakukan pergerakan boleh menyebabkan darah beku.

5) Minum air secukupnya kerana semakin banyak minum air semakin kerap buang air sekaligus mencuci pundi kencing. Kurang minum air boleh menyebabkan terkena jangkitan pundi kencing.

6) Elakkan mengambil makanan yang telah diketahui mempunyai alahan terdapat makanan tersebut. Ayam sebenarnya boleh dimakan jika tiada alahan pada ayam.

7) Mengelakkan makanan yang diketahui mengandungi angin atau boleh melepaskan gas tertentu menyebabkan perut tidak selesa seperti kekacang.

8) Mengambil vitamin C kerana ia membantu meningkatkan imun badan daripada jangkitan kuman dan vitamin C terbaik tentunya Sustained Release Vitamin C.

9) Mengambil protein secukupnya untuk mempercepatkan penyembuhan luka seperti Energizing Soy Protein (ESP) yang dihasilkan dari soya tidak dimodifikasi genetic.

10) Mengambil pil zat besi dan multivitamin  seperti multivitamin Vitalea Shaklee yang telah sedia Ada zat besi di dalamnya.

Peraturan dalam pantang yang tidak boleh minum air banyak atau tidak boleh makan buah boleh menjadi punca terjadinya sembelit sehingga ada yang terkena buasir atau jangkitan pundi kencing. 

Sebenarnya selepas bersalin makan makanan berkhasiat amat penting bagi memastikan proses penyembuhan luka berlaku dengan baik dan pada masa yang sama dapat membekalkan sumber makanan terbaik bayi iaitu susu ibu.

Bagi yang sedang menyiapkan diri untuk bersalin, set bersalin Shaklee ini amat bagus sekali dan boleh diambil dari hari pertama kelahiran bayi. Malah boleh diambil semasa hamil lagi.


Set bersalin



Dan video ini menunjukkan ibu yang sering bersalin anak pertama dan lihat apa terjadi apabila beliau mengamalkan set di atas?

Amalan Pantang Selepas Bersalin Elak Mimpi Ngeri Sakitj Sembelit from iReach HD on Vimeo.


Tempah sekarang. Hubungi,
Marlinny bt Mohamad SID # 968112
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 
http://emalinmohd.blogspot.com
Call / SMS / Whatsapp : 0192500978







Cara Berkesan Menghilangkan Bintik Putih Pada Kulit Muka

Ada tak bintik-bintik putih bawah mata? Seperti dalam gambar ini? 


Ini adalah white head yang terjadi akibat pori-pori yang tersumbat. Dan ia tidak dapat dihilangkan seperti white head di hidung iaitu dengan penggunaan pore pack atau menggunakan masker telur.

Apa cara untuk hilangkannya? 

Mula-mula kena tahu punca terjadinya white head supaya kita dapat menyelesaikan masalah dari akar umbi bukan di permukaan sahaja.

Salah satu sebab ia terjadi ialah penyumbatan liang pori yang terbuka. Bakteria, sel mati mahupun minyak terperangkap di dalam liang pori menyebabkan ia tersumbat.

Liang pori pula terbuka akibat kekurangan kolagen di dalam badan. 

Jadinya dengan pengambilan kolagen seperti Collagen Powder Shaklee akan membantu menutup pori terbuka dan mengelak pembentukan white heads.



Selain itu, pengambilan vitamin B, C dan E juga membantu mengurangkan masalah white heads ini.

Vitamin B Complex yang mengandungi Vitamin B2 boleh mengurangkan stress. Ya, stress boleh memburukkan lagi keadaan kulit muka. Vitamin B3 pula membantu meningkatkan peredaran darah. Pengambilan vitamin B Complex bermutu tinggi membantu menaikkan seri wajah.

Pengambilan vitamin E pula membantu meningkatkan kulit melawan radikal bebas. Ia juga meningkatkan keupayaan ️tisu kulit untuk sembuh dan diperbaiki. Pengambilan 400IU vitamin E sehari membantu merawat acne. Sebiji vitamin E Complex Shaklee mengandungi 400IU vitamin E.

Vitamin C pula tidak asing lagi untuk mencantikkan kulit. Ia bertindak melawan jangkitan dan meningkatkan imun badan. Vitamin C juga terlibat dalam penghasilan kolagen

Jangan lupa untuk detoks terlebih dahulu agar penyerapan nutrisi dapat dilakukan secara maksimum.




Dan ini testimoni seorang pelanggan yang berpuas hati dengan produk Shaklee setelah 7 tahun terseksa dengan jerawat...

7 tahun??


Cara Elakkan Jerawat Di Muka Dengan Cepat Lepas 7 Tahun Terseksa! from iReach HD on Vimeo.

Bagi rawatan luaran pula, selain mengamalkan 3 konsep asas penjagaan kulit muka iaitu Mencuci, Toner dan menyapu Pelembap, scrubbing juga amat penting.




Scrubbing hendaklah dilakukan 2-3 kali sahaja seminggu bertujuan untuk membuang kulit mati namun itu bukan tujuan utamanya. Tujuan utama melakukan scrubbing dengan cara yang betul ialah untuk meningkatkan penghasilan kolagen di bawah kulit. Semasa scrubbing, kulit muka akan diurut sekaligus melancarkan peredaran darah di kawasan kulit muka. Peredaran darah yang lancar akan menyihatkan lagi kulit.





Hubungi,
Marlinny bt Mohamad SID # 968112
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 
http://emalinmohd.blogspot.com
Call / SMS / Whatsapp : 0192500978




Kenapa Susah Kurus Jika Tidak Menjaga Pemakanan?

Antara tips utama untuk mengurangkan berat badan atau kurus ialah menjaga pemakanan.

Secara kasar seorang dewasa hanya memerlukan lebih kurang 2000 kalori setiap hari. Tetapi adakah kita makan berdasarkan kalori yang diperlukan? 

Kalori terlebih menyebabkan badan menyimpannya sebagai lemak di dalam badan dan menambah berat badan.

Nak tahu kenapa kita perlu menjaga pemakanan? Sebabnya, jika dilihat terdapat perbezaan ketara perbandingan 200 kalori dalam jenis makanan yang berbeza.

Sosej vs carrot. Jika makan  setakat 1 ketul sosej pasti tak kenyang bukan? Tapi jika makan 1 pinggan carrot? Kenyang, berkhasiat dan kalori rendah.


Yang ini pula ke kentang goreng vs cili benggala. Siapa pula nak makan cili benggala sepinggan bukan? Pasti ramai memilih kentang goreng tapi kenyang ke makan sebanyak itu sahaja? 


Coklat vs buah tembikai susu. Pasti buah pilihan terbaik tapi coklat amat memikat selera.


Gula-gula jelly vs apricot. Takkan kenyang makan gula-gula namun kalori nya cukup banyak.


Sepinggan anggur dengan separuh karipap. Untuk yang ingin mengurangkan berat badan pastikan memilih anggur.


Muffin dan sadery. Pilihan anda?


Mentega dan telur. Telur lebih kenyang yang pastinya.


Keropok dan epal. Yang mana satu sepatutnya menjadi kudapan?

Sumber: Fb Amazing Facts and Nature's

Yang nampak menyelerakan kebanyakannya gambar di sebelah kiri namun untuk yang ingin mengurangkan berat badan atau kurus makanan di sebelah Kanan iaitu buah, sayur dan telur lebih baik. Kebanyakan makanan dalam gambar di atas seperti coklat, gula-gula dan keropok ini mempunyai Indeks Glisemik tinggi iaitu kita cepat lapar walaupun baru lepas makan. Jadi kita akan makan lagi dan lagi sebab rasa lapar. Akhirnya, kalori yang diambil berlebihan dari keperluan dan berat badan pun mencanak naik.

Selain itu, antara masalah yang selalu dihadapi ialah mengawal nafsu makan. Bak kata orang tolak Kayu dan batu sahaja. Yang lain cukup menyelerakan.

Jika menghadapi masalah ini, Omega-3 boleh membantu mengurangkan nafsu makan. Omega-3 akan berinteraksi dengan hormon Leptin di dalam badan. Hormon Leptin ini pula akan memberikan isyarat kepada otak untuk mengawal selera makan. Tambahan pula, Omega-3 membantu untuk membakar lemak dengan menjadikannya tenaga. Jadi, kurang makan dan berat badan jadi kurang.

Jadi, pastikan mengambil Omega-3 dalam diet seharian untuk mengawal nafsu makan atau memilih supplement terbaik yang mengandungi Omega-3. Nak pilih Omega-3 terbaik? Klik sini ye untuk melihat perbandingan Omega-3 yang ada di pasaran: http://emalinmohd.blogspot.com/2013/11/omega-guard-minyak-ikan.html?m=1

Hubungi,
Marlinny bt Mohamad SID # 968112
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 
http://emalinmohd.blogspot.com
Call / SMS / Whatsapp : 0192500978





Bahaya Menjadi Ahli Shaklee!

Shaklee adalah syarikat MLM atau multi level marketing atau network marketing. Ini buktinya!



Gambar ini membuktikan bahawa Shaklee adalah syarikat MLM yang telah memenangi Brand Lauerate Awards 2014-2015 untuk Corporate Branding.

Itu baru permulaan. Kenapa bahaya kalau terjebak dalam Shaklee ini dengan menjadi ahli Shaklee?

Ini ceritanya....

Ada seorang wanita bernama Lin yang mempunyai kerjaya tetap dan juga menjadi seorang isteri dan ibu kepada 3 orang anak. Tinggal pula di Kuala Lumpur yang sinonim dengan keluar rumah masa matahari belum nampak dan balik rumah juga ketika matahari mulai tenggelam. Dan Lin juga tiada pembantu rumah. Boleh bayangkan kehidupan beliau? Rasanya hampir sama skrip dengan mana-mana ibu berkerjaya yang tiada pembantu rumah. Pasti jadual sentiasa penuh.

Suatu hari, ada kawan Lin mempromosikan supplement yang sinonim dengan wanita ala-ala Primrose Evening Oil tetapi memandangkan Lin pernah mengamalkan EPO dan tidak serasi, Lin menolak. Tetapi kawan Lin ini bersungguh-sungguh mempromosikan dengan menyatakan beza antara EPO dan produk ini yang dinamakan GLA.

Memandangkan Lin pun sedang mencari alternatif menyelesaikan masalah, Lin pun setuju membelinya. Oh, rujuk entry ini untuk mengetahui tentang masalah yang Lin hadapi.

Tetapi Lin pun mengalami masalah sama dengan orang yang baru mengamalkan supplement. Tidak konsisten! Atau culas makan. Sekejap makan sekejap tidak! Jadinya GLA tersebut tidak berkesan! Rasa rugi membeli jika tidak berkesankan?

Bulan berikutnya kawan Lin mempromosikan lagi GLA sebab katanya tengah ada promo GLA dengan harga lagi murah. Dah nama wanita kan.. Tak sah kalau tak membeli. Walaupun rasa tak ada kesan, tapi beli juga.

Apabila dah masuk botol kedua, timbul kesedaran pada Lin. Baru sedar tu. Tapi biar lambat asalkan sedar daripada tak sedar langsung.

Lin konsisten amalkan GLA dan kesannya superb. Apa yang superb? Nak tau kesannya? Boleh baca entry ini ye...

Kemudian, Lin tambah pula vitamin dan supplement untuk anak-anak. Mealshakes, Chewable vitamin C dan Omega Guard. Hasilnya tidak mengecewakan Lin. 

Sembelit anak hilang, selera makan anak bertambah, anak-anak kurang mendapat selsema dan kalau selsema pun cepat baik.

Pada masa tersebut, Lin terfikir produk Shaklee ini amat bagus. Kesannya amat ketara tak seperti semasa mengamalkan EPO dan multivitamin anak-anak yang dibeli di farmasi atau pasar raya.

Kemudian, Lin terfikir untuk menjadi ahli sebab dengar cerita kalau jadi ahli harga lebih murah sehingga 25%. 

Tapi boleh ke menjadi ahli untuk makan diri sendiri tanpa menjual pada orang lain? Lin mana ada masa nak menjual. Ibu bekerjayalah katakan.

Terus Lin hubungi kawan baik Lin masa sekolah dulu. Ani namanya.

Ani kata boleh. Jadi ahli tak semestinya nak menjual. Jadi ahli untuk dapatkan keistimewaan menjadi ahli Shaklee. Apa istimewanya menjadi ahli Shaklee?


Paling Lin suka ialah tentang info nutrisi. Terus Lin jadi setuju mendaftar sebagai ahli tapi.. Ada tapinya lagi. Lin maklumkan akan jadi ahli hujung bulan semasa terima gaji. 

Cukup bulan, Ani hubungi Lin tetapi Lin bagi alasan lagi. 

Banyak betul alasan Lin kan?

Bulan berikutnya, tanpa Ani susul lagi Lin terus masukkan duit dalam akaun Ani. Ani uruskan semuanya. Lin seronoklah sebab mana ada masa nak pergi isi boranglah nak pergi pejabat Shakleelah. Ani uruskan semuanya. 

Hanya perlu bayar RM75.00 sahaja untuk menjadi ahli seumur hidup. Yang ini pun menarik minat Lin untuk menjadi ahli. Tak perlu bayar yuran tahunan dan beli bila perlu sahaja. 

Sebaik sahaja Lin dapat starter kit Shaklee, masalah baru timbul! Rupanya Shaklee adalah syarikat jualan langsung. 

MLM? Sudah tertipu ke Lin selama ini? Semua orang kata MLM tidak bagus. Kenapa produk yang dikeluarkan Shaklee ini amat bagus dan bertahan bertahun lamanya? Umur syarikat Shaklee sekarang 59 tahun. Sudah lama rupanya Shaklee ini. 



Jaminan yang Shaklee berikan juga membuatkan Lin teruja sebab produk Shaklee dijamin Selamat, Sentiasa Berkesan dan Semulajadi. 3S yang Lin cari selama ini.

Memandangkan kesan yang sangat positif tentang produk Shaklee ini, Lin terus berkongsi di laman FB tentang kebaikan Shaklee. 

Menakjubkan kala itu, Lin terus dapat tempahan mencecah RM600.00++. 

Memang bahaya berkongsi kebaikan Shaklee ini! 

Daripada tak konsisten makan menjadi konsisten. Daripada menjadi ahli sahaja terus bergiat aktif berniaga.

Jadi, fikir betul-betul! Adakah betul anda tidak mahu menjadi sebahagian dari keluarga besar Shaklee?

Sambil menyelam minum air. Di samping berkongsi kebaikan produk Shaklee berniaga Shaklee dapat juga tambahkan pendapatan sedia ada. 

Mungkin anda akan menjadi seperti Lin iaitu daripada tidak berniaga terus ingin berniaga kerana kebaikan yang ada dalam produk Shaklee.

Lagi satu Lin ceritakan bahawa beliau hanya membeli yang perlu sahaja. Maksudnya tak perlu kumpul stok. Kalau cukup point dapat pula bonus tambahan. Tapi, kalau tak cukup point jangan risau. Sudah untung dari segi harga ahli.

Jika anda ingin menjadi sebahagian daripada keluarga Shaklee, boleh hubungi Lin (seperti di dalam cerita di atas) di:

PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 
http://emalinmohd.blogspot.com
Call / SMS / Whatsapp : 0192500978

Cara Mudah Kurus dan Elak Diabetis Dengan Makan

Makan boleh mengurangkan risiko menjadi gemuk dan juga daripada mendapat diabetis. 



Wah, bunyi macam mudah bukan? Berdasarkan kajian 90% individu obes atau mengalami berat badan berlebihan sebenarmya tidak makan.

Tidak makan? Makan apa yang dimaksudkan? Pastinya makanan yang paling penting iaitu sarapan pagi!

Umum mengetahui sarapan pagi amat penting untuk kesihatan tubuh badan.

Dan dengan mengambil sarapan pagi juga boleh mengurangkan risiko Obesiti dan diabetis.

Obesiti boleh terjadi kerana mengambil makanan berlebihan akibat tidak bersarapan. Badan akan menjadi terlalu lapar kerana perut telah kosong terlalu lama melebihi 10 jam. Apabila berlapar pastinya 2 pinggan nasi tidak cukup. Belum lagi lauk pauk sedia ada. Makan dalam keadaan lapar pula pastinya dalam keadaan gelojoh dan mengunyah tidak sempurna. Orang kata, main telan sahaja.

Disebabkan itu, apabila selalu tidak mengambil sarapan boleh menjadi penyebab kepada obesiti.

Apabila bersarapan, badan akan memberikan signal untuk makan dalam kadar yang sepatutnya dan mengurangkan risiko Obesiti.

Bagaimana pula sarapan mengurangkan risiko diabetis?

Apabila badan menjadi terlalu lapar, tahap insulin menjadi terlalu tinggi. Ia menjadi punca kepada rintangan insulin. 

Rintangan insulin bermakna insulin yang terhasil walaupun dalam kuantiti yang banyak namun tidak dapat memperoses gula. Ini kerana insulin yang terhasil menjadi tidak aktif akibat ikatan gula yang tinggi. Gula yang diambil secara berlebihan membentuk sebatian organik yang memegang insulin mengakibatkan fungsi insulin merosot. Lama-kelamaan seseorang itu akan turut mengalami kerosakan kelenjar hormon insulin secara total dan akhirnya menyebabkan diabetis.

Jadi, pastikan mengambil sarapan yang sihat dengan 6 tips berikut:




1) Bersarapan antara jam 6 hingga 9 Pagi.

2) Ambil sarapan dalam tempoh sejam atau selepas berjalan dan elakkan mengambil sarapan terlalu lewat selepas berjalan.

3) Makan makanan tinggi protein bagi membantu mengurangkan rasa lapar dalam tempoh yang lama seperti Energizing Soy Protein (ESP).

4) Tambahkan buah dan sayuran seperti buah pisang, prun dan kismis di dalam oat atau lada benggala dan bawang besar di dalam telur dadar.

5) Makanan manis seperti kuih donut menyebabkan lebih cepat rasa lapar. Jadi elakkan mengambil makanan manis semasa bersarapan.

6) Minum air secukupnya setiap hari. Setiap berat badan 25kg memerlukan lebih kurang 1 liter sehari.

7) Pilih makanan yang mempunyai Indeks Glisemik rendah seperti pasta dan beras perang. Atau memilih Cinch Shake dan ESP yang mempunyai Indeks Glisemik di bawah 45. Semakin rendah Indeks Glisemik semakin ia memberikan rasa kenyang yang lama.

Bagi yang ingin mengurangkan berat badan, ini antara tips mudah:




- Minum 2 gelas air kosong sebelum makan
- Ambil Nasi dengan saiz 1 penumbuk tangan sendiri
- Makan sumber protein seperti ayam dan daging sebenar saiz tapak tangan
- Pastikan lemak sebesar saiz ibu jari
- Tambahkan sayur sebanyak 2 tapak tangan 
- Amalkan makan buah-buahan sebesar segenggam tangan

Sumber: ISihat Januari 2015


Untuk yang ingin menempah vitamin dan supplement Shaklee, hubungi: 
Marlinny bt Mohamad SID # 968112
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 
http://emalinmohd.blogspot.com
Call / SMS / Whatsapp : 0192500978