Kelebihan Memilih Soya Sebagai Sumber Protein

Protein daripada sumber tumbuhan adalah lebih baik daripada sumber haiwan. Dan soya adalah sumber protein yang paling baik. Ini disebabkan soya mempunyai rantaian asid amino yang paling pendek dan dengan itu kadar serapan paling cepat iaitu hanya 1 jam.

Kadar serapan untuk sumber protein yang lain adalah:
  • Ayam - 4 jam
  • Daging - 5 jam
Dan soya keluaran Shaklee adalah antara sumber protein terbaik kerana ia tidak diubah genetiknya serta menggunakan air untuk memprosesnya.


Soya keluaran Shaklee daripada tahun 1961 lagi


Seorang doktor daripada bidang Farmakognosi iaitu berkaitan produk bio-aktif iaitu Dr Nasr juga berpendapat Soya atau ESP yang dikeluarkan Shaklee adalah terbaik dan paling lengkap kandungan protein dan isoflavin yang dimiliki. 

Beliau juga menyenaraikan 14 kebaikan soya atau ESP yang dikeluarkan Shaklee:


KEBAIKAN ESP
  1. Mengurangkan kadar kolestrol sebanyak 23% jika digabungkan dengan Optiflora (tiada di pasaran Malaysia)
  2. Meningkatkan penyerapan protein
  3. Mengurangkan penghasilan gas di dalam badan yang menjadi punca badan berangin.
  4. Meningkatkan kadar ketumpatan tulang sebanyak 60% berbanding pengambilan hanya kalsium dan magnesium.
  5. Pengambilan soya (ESP) bersama vitamin E mengurangkan kolestrol jahat iaitu LDL sebanyak 40%. Dan kadar ini 17% lebih tinggi daripada penggunaan ubat kolestrol Zocor dan Lipitor.
  6.  Protein di dalam soya (ESP) menghalang pengoksidaan kolestrol jahat iaitu LDL sebanyak 40% yang mana apabila LDL teroksida ia menyebabkan keadaan kolestrol tersebut melekat pada dinding pembuluh darah.
  7. Soya (ESP) juga boleh menghalang daripada terjadinya batu hempedu.
  8. Protein soya (ESP) melindungi buah pinggang yang mana berbeza dengan protein daripada sumber haiwan.
  9. Protein dan isoflavon di dalam soya (ESP) dilindungi dan tidak musnah kerana proses penghasilan protein soya (ESP) daripada Shaklee hanya menggunakan air. Isoflavon adalah bahan anti kanser semulajadi.
  10. Soya (ESP) menghalang proses angogenesis daripada berlaku iaitu keadaan di mana sel kanser mendapat bekalan darah tambahan.
  11. Asid amino lysine yang terdapat di dalam soya dan digabungkan dengan pengambilan vitamin C mengurangkan risiko mendapat kanser kolon sebanyak 90%.
  12. Soya bersama flavanoid pula dapat mengurangkan risiko mendapat kanser payudara.
  13. Soya bersama beta karoten (Carotomax Shaklee), kalsium dan vitamin D (Ostematrix Shaklee) mencegah sel kanser daripada mendapat bekalan darah tambahan.
  14. Protein soya membantu sel tidak normal kembali menjadi normal.





  Jom dapatkan ESP!!





Hubungi:
Marlinny bt Mohamad SID # 968112
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 
www.emalinmohd.blogspot.com
Call / SMS / Whatsapp : 0192500978





2 comments: