Ubat Kolestrol Semulajadi: Phytocol-ST

5:37 pm emalin mohd 0 Comments

Lebih 6 juta penduduk Malaysia mempunyai kadar kolestrol yang tinggi ( Malaysia National Health & Morbidity Survey 2011). Dan, tidak mengejutkan ramai di kalangan kita eksekutif muda seawal 30an malahan 20an mempunyai kolestrol tinggi.

Apa yang dikatakan kolestrol tinggi? Ujian kolestrol seharusnya menunjukkan 3 bacaan iaitu bacaan Kolestrol LDL, Kolestrol HDL dan triglycerides.

Bacaan Kolestrol

Kolestrol Keseluruhan [mmol/L (mg/dl)] 
Normal: <5.2 (<200) 
Borderline High: 5.2 - 6.2 (200 - 239) 
Tinggi: >=6.2 (>=240) 

Kolestrol LDL  [mmol/L (mg/dl)] 
Normal : <3.3 (<130) 
Borderline High: 3.3 - 4.1 (130 - 159) 
Tinggi : >=4.1 (>=160) 

Kolestrol HDL  [mmol/L (mg/dl)] 
Normal: >=0.9 (>=35) 
Berisiko: <0.9 (<35) 

Triglyceride [mmol/L (mg/dl)] 
Normal: <2.3 (<200) 


Anda berisiko untuk mendapat penyakit berikut: 
🏥 Serangan sakit jantung
🏥 Angin ahmar / strok
🏥 Hepatic steatosis (fatty liver)
🏥 Tekanan darah tinggi
🏥 Ketidaksuburan



Jika bacaan kolestrol anda seperti berikut:

Kolestrol Keseluruhan [mmol/L (mg/dl)] : > 5.2 (>200)
Kolestrol LDL  [mmol/L (mg/dl)] : > 3.3 (>130)
Kolestrol HDL  [mmol/L (mg/dl)] :  <0.9 (<35) 
Triglyceride [mmol/L (mg/dl)] : >2.3 (>200)

Antara punca kadar kolestrol tinggi:
# Pemakanan
# Merokok 
# Minuman keras
# Stress
# Hati tidak sihat


Tahukah anda, kolestrol baik diperlukan juga oleh badan kita? Dan sebenarnya keperluan harian kolestrol untuk orang yang normal ialah <300mg dan bagi pesakit jantung pula pengambilan kolestrol harian hendaklah tidak melebihi 200mg.

Tapi, sebagai rakyat Malaysia yang sangat mencintai makanan dan setiap makanan boleh didapati bila-bila masa sahaja tidak kira masa seperti nasi lemak. Lazimnya, hanya untuk sarapan tapi kini nasi lemak pun boleh didapati hatta tengah malam sekali pun. Dan, makan adalah satu budaya bersosial di Malaysia. 

Berapa agaknya kandungan kolestrol makanan yang popular di Malaysia? Anggaran untuk satu hidangan...
➡️ Nasi lemak mengandungi 213mg kolestrol.
➡️ Nasi goreng mengandungi 445mg kolestrol.
➡️ Mee goreng mengandungi 376mg kolestrol.
➡️ Tomyam mengandungi 353mg kolestrol.

Itu kalau sekali waktu makan. Kita pula ada sarapan pagi, minum pagi, makan tengah hari, minum petang, makan malam dan minum malam. Berapa agaknya kolestrol harian kita ya?

Dah tu nak buat macam mana? Takkan tak makan pulak kan?

Jadi, untuk perbaiki tahap kolestrol kita:
📌 Makan makanan seimbang yang tinggi kandungan serat
📌 Makan makanan yang mengandungi asid lemak omega 3 seperti ikan salmon. Kalau rasa susah nak dapatkan, tambah supplement Omega 3. 😊😊
📌 Kawal dan urus berat badan
📌 Melakukan senaman atau aktiviti fizikal
📌 Jumpa doktor dan dapatkan nasihat daripada doktor

Tapi, tahu tak fitosterol dapat mengurangkan kadar serapan kolestrol? Fitosterol diperolehi daripada tumbuhan dan struktur serta fungsinya menyerupai kolestrol. 


Walau bagaimanapun, kita memerlukan 2000mg fitosterol setiap hari untuk mendapat kesan yang effektif. Berapa banyak pula makanan yang diperlukan untuk mendapat 2000mg fitosterol?


Dapatkan Phytocol-ST sebagai pilihan anda untuk fitosterol yang mencukupi agar kolestrol tinggi bukan lagi masalah anda.

Dan ini testimoni Director of Sales Shaklee Malaysia untuk penggunaan Phytocol-ST.


Jom kita berShaklee...


❤️ I'm Your Shaklee Independent Distributor #968112 ❤️
Hubungi Pn Emalin di 0192500978 
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmall 

 ::: These statements have not been evaluated by the Food and Drug Administration. These products are not intended to diagnose, treat, cure, or prevent any disease :::









Lebih 6 juta penduduk Malaysia mempunyai kadar kolestrol yang tinggi ( Malaysia National Health & Morbidity Survey 2011). Dan, tidak men...

0 comments: