Meroyan Selepas Bersalin

4:45 pm emalin mohd 0 Comments

 
 
Apakah meroyan?
 
Meroyan (juga dikenali dikalangan ahli perubatan sebagai Postpartum depression - PPD) merupakan satu bentuk kemurungan klinikal (clinical depression) yang menjejaskan wanita, dan kadang kala lelaki, selepas melahirkan anak.
 
 
Tanda dan symptom meroyan
 
  • Rasa putus asa
  • Bersalah
  • Sentiasa letih
  • Muram
  • Sentiasa menangis
  • Sunyi
  • Gelisah
 
 
Walau bagaimanapun tanda dan symptom di atas lazim dialami oleh ibu yang baru bersalin namun perasaan tersebut akan hilang secara sendirinya setelah Ibu dapat menyesuaikan diri dengan keadaan dan tanggungjawab baru. Jika Ibu mengalami tanda dan symptom di atas secara berterusan serta tidak rasa gembira apabila melihat Si Manja, mungkin Ibu mengalami Meroyan dan perlu mendapatkan bantuan dan rawatan bagi mengelakkan keadaan bertambah serius.
 
 
Rawatan untuk Ibu
 
 
Rehat Secukupnya 
 
Tidur jika ada peluang atau semasa bayi sedang tidur. Abaikan kerja rumah yang tidak akan pernah habis. Pelajari cara menyusukan bayi secara berbaring agar dapat menyusukan dengan lebih selesa.
 

Makan makanan yang sihat dan seimbang 
 
Pastikan nutrisi keperluan Ibu dipenuhi dengan pemakanan yang sihat dan makan mengikut jadual. Ini memastikan tahap gula dalam darah stabil bagi mengelakkan rasa letih. Ketika ini, Ibu juga harus sedar bahawa bayi bergantung kepada Ibu bagi mendapat bekalan makanan terbaik untuk Bayi - Susu Ibu. 
 
Senaman ringan 

Senaman amat membantu menghilangkan tekanan kepada Ibu. Buatlah senaman yang bersesuaian dan boleh dijalankan di rumah.

 

Sumber: Sini
 
 
Supplement Untuk Mengelakkan Meroyan
 
 
 
Kajian menunjukkan bahawa ibu yang makan makanan kaya dengan asid lemak Omega-3 semasa mengandung boleh mengurangkan risiko postpartum depression atau lebih dikenali sebagi meroyan.
 
Pusat Sains Kesihatan Texas Tech University pula menyatakan bahawa asid lemak omega-3 dengan gabungan ubat anti kemurungan boleh merawat keadaan ibu yang meroyan ini. Tambahan pula, asid lemak omega-3 adalah supplement yang selamat dan juga memberikan kebaikan kepada bayi.
 

Nak dapatkan omega-3 yang terkandung dalam Omega Guard seperti gambar di atas?

Hubungi saya untuk keterangan lanjut
Pn Emalin 019-2500978 (SMS / Call / Whatsapp)

www.facebook.com/messages/emalinmohdmall

    Apakah meroyan?   Meroyan (juga dikenali dikalangan ahli perubatan sebagai Postpartum depression - PPD ) merupakan satu bent...

0 comments: