Cara Hilangkan Rabun Silau Dengan Mudah

2:42 pm Unknown 0 Comments

Waktu malam kalau kena memandu rasa seksa jiwa dan raga. Mana taknya ada rabun silau! Ada sahaja kereta dari depan sudah terkedip-kedip dan mula kecilkan mata sebab rasa silau sangat. Rasa buta sekejap pun ada. Berpinar rasa mata. Kalau lama-lama memandu boleh sakit kepala dibuatnya.


Ada yang sama tak situasi ini? Ada yang alami rabun silau?

PUNCA RABUN SILAU

Ia terjadi akibat silau yang berpunca daripada astigmatisme. Selain itu, silau juga boleh berlaku akibat keradangan, terdapatnya jangkitan pada mata atau selepas pembedahan mata seperti pembuangan selaput katarak, ketumbuhan pada kelopak mata atau penyakit kornea seperti keratoconus. 

Astigmatisme berkait rapat dengan penglihatan menjadi kabur pada semua jarak yang disebabkan oleh permukaan kornea atau kanta tidak sekata. Astigmatisme pada pesakit kencing manis juga biasa berlaku dikenali sebagai renticular astigmatism, kandungan gula yang berlebihan mampu mengubah bentuk kanta pesakit.
RAWATAN BAGI RABUN SILAU
Bagi yang mengalami rabun silau, pemakaian cermin mata amat membantu untuk mengurangkan silau. 

Selain daripada penggunaan cermin mata, RGP yang menggunakan teknik orthokeratology iaitu memakai kanta sentuh separa keras semalaman bagi membentuk semula kornea menjadi rawatan alternatif bagi memperbaiki keadaan rabun tersebut.
Teknik senaman yang dikenali Eye-Robic juga merupakan antara pilihan dalam merawat permukaan kornea dan kanta ini.Ia juga dapat membantu melegakan ketegangan pada otot mata.
Bagi kes-kes tertentu, rawatan Photorefractive keratectomy (PRK), Laser-Assisted Sub-Epithelial Keratectomy (LASEK) atau Laser-assisted In Situ Keratomileusis (Lasik) akan digunakan.
Hanya di dalam kes serius sahaja pengimplanan kanta atau kornea (Restore) dilakukan bagi memulihkan tahap penglihatan pesakit.

Tapi katanya ada juga cara mudah untuk kurangkan rabun silau.Inilah supplemen yang membantu sangat dalam mengurangkan rabun silau.


CarotoMax® daripada Shaklee adalah perlindungan antioksida daripada sumber semulajadi. Nutrien yang terkandung di dalam Carotomax didapati membantu:
  • Meningkatkan densiti pigmen makula iaitu kawasan kritikal di dalam mata untuk penglihatan yang baik dan tajam
  • Menjadi penapis kepada cahaya UV yang membahayakan
  • Menyokong kesihatan mata

Carotomax juga mengandungi beta carotene. Kebaikan beta carotene ialah:

  • Beta-carotene adalah vitamin A di dalam bentuk asal yang akan ditukar di dalam badan mengikut keperluan di dalam badan. Jadinya, tiada isu vitamin ini berlebihan di dalam badan. Namun jika mengambil retinoic acid, ia adalah vitaminA dalam bentuk sintetik dalam keadaan "active". Jika diambil secara berlebihan ia boleh membahayakan badan.
  • Alpha dan beta carotene sangat elok bagi yang menghidapi rabun silau.

Selain daripada itu, Carotomax juga mengandungi

  • Astaxanthin yang sangat bagus untuk menghalang oksidasai akibat kolestrol jahat
  • Lutein dan zeaxanthin yang sangat baik untuk retina mata dan makula. Selain itu, ia juga baik untuk jantung dan sistem imun badan
  • Lycopene iaitu antioksidan yang kuat dan baik untuk jantung

TESTIMONI SUPLEMEN UNTUK MATA YANG SIHAT
Waktu malam kalau kena memandu rasa seksa jiwa dan raga. Mana taknya ada rabun silau! Ada sahaja kereta dari depan sudah terkedip-kedip dan...

0 comments: