6 Cara Mengecilkan Pori Muka Dengan Cepat Dan Berkesan

6:29 am emalin mohd 2 Comments

Pori di kulit wajah besar! Pori sebenarnya ialah "openings" bagi folikel rambut. Ia mengandungi kelenjar sebum yang berfungsi mengeluarkan minyak pada kulit.


Pori juga kelihatan lebih besar pada kawasan hidung dan dahi yang juga selalu dikenali sebagai "T-zone" di mana kawasan ini juga mengandungi kelenjar sebum yang banyak.

Pori tidak boleh dihilangkan kerana ia adalah tempat untuk mengeluarkan peluh dan minyak namun ia boleh dikecilkan.

Ikuti 5 langkah ini untuk mengecilkan pori di wajah anda.

1. Pilih Produk Penjagaan Kulit Dengan Bijak
Lihat rangkaian produk penjagaan kulit anda! Sekiranya mengandungi zinc dan magnesium ia amat membantu dalam keseimbangan pengeluaran minyak dan membersihkan pori. Pengeluaran minyak yang seimbang dan pori yang bersih akan menjadikanpori kelihatan lebih kecil.

Produk yang mengandungi bahan seperti rosemary dan lavender akan mengurangkan iritasi pada kulit. Kulit yang mengalami iritasi menyebabkan pori menjadi besar.

Produk yang disenaraikan sebagai "noncomedogenic" juga mengurangkan kemungkinan pori menjadi besar di samping produk yang mengandungi asid salicylic.

2. Bersihkan Kulit Muka
Pastikan kulit muka dibersihkam dengan produk yang bersesuaian dengan kulit muka. Kulit muka yang tidak dibersihkan akan menyebabkan pori terpaksa membesar untuk menyimpan lebihan minyak.

Rangkaian penjagaan kulit yang sesuai juga amat perlu agar kulit tidak dibersihkan keterlaluan sehingga mengeringkan kulit. Kulit yang kering akan menyebabkan kelenjar sebum terpaksa bekerja lebih kuat untuk menghasilkan minyak bagi melembapkan kulit.

3. Sapukan Penapis Tabir Suria (Sunscreen)
Kulit yang mendapat cahaya matahari terlalu banyak terutama dari jam 10.00 pagi hingga 4.00 petang tanpa perlindungan menyebabkan pori juga kelihatan lebih besar.

Kulit tanpa perlindungan juga akan kelihatan lebih tua dari usia sebenar dan kelihatan kusam.

Produk dengan perlindungan UV hendaklah digunakan setiap hari.

4. Rawatan Setempat
Kulit berminyak lazimnya mempunyai pori yang lebih besar berbanding kulit kering.

Dan kawasan T (T-Zone) akan kelihatan pori yang lebih besar dari kawasan lain.

Antara yang boleh dilakukan ialah dengan memakai mask muka berasaskan "clay". Mask muka inj dapat menghilangkan minyak yang terperangkap di dalam pori.

Untuk hari biasa, gunakan "blotting paper" untuk menghilangkan minyak yang berlebihan pada kulit.

5. Jaga Pemakanan
Sekiranya pori semakin membesar, inilah masa untuk mengubah gaya pemakanan anda.

Makanan mengandungi minyak dan lemak yang tinggi boleh menyebabkan iritasi pada kulit yang menjadi punca kepada pori tersumbat.

Pori tersumbat akan menyebabkan pula pori tersebut membesar untuk mengeluarkan minyak dari pori tersebut.

Makan makanan berkhasiat dan gantikan jajan seperti coklat, keropok dan biskut kepada buah-buahan.

6. Jangan Tidur Tanpa Membersihkan Wajah
Ini antara peraturan asas penjagaan kulit. Kulit wajah yang tidak dibersihkan akan menjadi punca kepada masalah kulit termasuk pori kulit membesar

7. Awet Muda
Semakin umur meningkat, pori akan kelihatan semakin membesar. Ini ada kaitan dengan kulit yang semakin kurang tegang.Apabila umur menjangkau 30 tahun, penghasilan kolagen akan berkurangan menyebabkan tanda-tanda penuaan pada kulit semakin kelihatan.
Tanpa kesan kolagen iaitu kulit tegang, pori akan semakin membesar.

Penjagaan kulit yang bersesuaian akan meremajakan kulit untuk kelihatan lebih muda.

PRODUK SHAKLEE UNTUK MASALAH PORI KULIT MEMBESAR

1. Collagen Powder Shaklee

Collagen Powder mengandungi 7 ramuan utama termasuk ekstrak biji Camelia Japonica, collagen ikan, ekstrak kekerang, Lactobaccilus acidophilus, Vitamin C dan Vitamin B, digabungkan untuk mempertingkatkan keberkesanan collagen RSS dan menyokong kecantikan anda dari dalam ke luar.

Antara kebaikan yang diperolehi dari pengambilan Collagen Powder Shaklee:

❤️ Elastin dari Collagen Ikan ❤️
Elastin memelihara kulit menjadi fleksibel tetapi tegang, memberikan reaksi melantun apabila kulit ditarik. Collagen ikan mengandungi elastin yang berfungsi berganding bahu dengan collagen untuk mengekalkan kulit menjadi tegang, anjal dan elastik.

❤️ Vitamin C dan Vitamin B ❤️
Vitamin C menggalakkan penghasilan collagen dan menentang radikal bebas yang merosakkan kulit kita. Vitamin B turut serta dalam metabolisma karbohidrat , lemak dan protein untuk membebaskan tenaga yang diperlukan untuk penghasilan collagen dalam sel.


2) Nutriwhite Skin Care

Nutriwhite dihasilkan daripada campuran 16 ramuan dari 16 buah negara yang berlainan.4 Cara Nutriwhite bertindak iaitu:

­čôîMENGHALANG – Melindungi kulit secara aktif dari kerosakan akibat terdedah kepada sinaran matahari dan UV.

­čôîMENGURANGKAN – Mengurangkan penghasilan melanin yang menyebabkan kulit gelap dan kusam. Kulit akan kelihtan lebih cerah dan berseri. penggunaan yang berterusan menjadikan kulit anda kekal dengan tona yang sempurna.

­čôîMENYEKAT – Pigmentasi disekat dari muncul di lapisan atas kulit sekaligus menghalang kulit dari bertompok.

­čôîMENCERAH – Menjadikan kulit lebih cerah dan tona kulit sekata.

­čôîMEMPERBAHARUI – Menanggalkan sel-sel kulit mati yang menyebabkan liang kulit tersumbat sekaligus menjadikan kulit lebih cerah dan berseriAnda bagaimana? Masih berkira-kira cara untuk mengecilkan pori?

Hubungi hari ini untuk mendapatkan konsultansi dan harga istimewa rangkaian produk Shaklee:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Pori di kulit wajah besar! Pori sebenarnya ialah "openings" bagi folikel rambut. Ia mengandungi kelenjar sebum yang berfungsi meng...

2 comments: