Cara Mengubati Simptom Penyakit HFMD Dengan Cepat Agar Anak Lebih Selesa

8:02 am Emalin Mohd 0 Comments


Penyakit HFMD ini disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV 71). Penularan penyakit/virus HFMD adalah melalui sentuhan langsung dengan cecair hidung, air liur, lepuh (blister) dan najis kanak-kanak yang dijangkiti serta sentuhan pada permukaan dan alatan permainan yang tercemar dengan virus HFMD. HFMD selalunya menyebabkan jangkitan ringan dan sembuh dengan sendiri. Namun begitu, segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung. (Sumber: KKM)

Apa simptom penyakit HFMD ini?
Lazimnya anak yang mengalami HFMD akan mengalami demam dan ada kalanya cirit-birit juga berlaku. Dan antara tanda yang paling penting ialah akan timbul seperti biji-biji kecil yang berair (vesicles) dan selalu ada di kawasan tapak tangan, tapak kaki, ulcer dalam mulut. Namun vesicles ini juga boleh muncul di punggung, ketiak dan lutut. Jika tiada vesicles di tapak kaki dan tangan kemungkinan besar ianya bukan HFMD. Walau bagaimanapun hanya pakar perubatan yang boleh mengesahkannya.


Sekiranya ibu bapa mengesyaki anaknya mengalami HFMD langkah-langkah pencegahan berikut boleh dilakukan supaya ia tidak menjangkitkan pula penyakit tersebut kepada kanak-kanak lain.

Walau bagaimanapun ada kalanya terdapat ibubapa atau ahli keluarga tidak mengkuarantinkan anak yang mengalami HFMD dan menyebabkan pula kanak-kanak lain mengalami jangkitan. 
Pasti ibubapa akan risau melihat anak yang sakit dan bertambah risau apabila anak meragam. Lagi-lagi jika terdapat banyak ulser di dalam mulut.
Ibubapa yang dewasa ini pun jika ada ulser di dalam mulut akan sukar untuk makan atau minum.
Namun bagi kedua-dua ibubapa ini hanya setelah 4 hari, simptom HFMD yang dialami oleh anak mereka telah berkurangan. Hati ibubapa yang tidak gembira, bukan?Bagi yang ingin mendapatkan Nutriferon dan Herbal Blend dengan harga istimewa, hubungi 
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978.Penyakit HFMD ini disebabkan oleh virus yang dikenali sebagai enterovirus meliputi Coxsackie Virus A16 (Cox A16) dan Enterovirus 71 (EV...

0 comments: