Ibu Mengandung Kena Demam Campak Dan Ikhtiar Untuk Mengatasinya

Ibu yang mengandung sekiranya jatuh sakit seperti mengalami demam campak memang amat merisaukan. Masakan tidak, tahap kesihatan ibu boleh mempengaruhi bayi di dalam kandungan. Jangkitan daripada ibu boleh melalui plasenta atau berlaku jangkitan semasa kelahiran yang boleh membawa akibat yang serius kepada bayi.

Maka, jagaan semasa mengandung amat penting. Bukan sahaja untuk ibu malah untuk bayi juga. Tetapi apa yang perlu dilakukan jika ibu mengandung mengalami demam campak?
Langkah pertama semestinya berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan rawatan. Selain itu, ibu juga boleh memastikan nutrisi di dalam badan mencukupi agar badan cukup kuat melawan jangkitan seperti yang dilakukan oleh Cik Puan Najihah Razali.
Assalammualaikum,
Saya nak kongsikan pengalaman saya pertama kali jatuh cinta dengan vitamin Shaklee
Semasa mengandung anak pertama, saya memang tak makan apa-apa vitamin pun. Akibatnya, kerap kejang betis, hb rendah, cepat letih dan tak bertenaga semasa melahirkan.
Dah masuk anak kedua pun, tak fikir lagi nak ambil apa-apa vitamin. Sehinggalah pada 14 minggu kandungan saya disahkan kena 'chicken pox'
Allahu...sakitnya kena chicken pox ni. Demam pulak tinggi sampai terpaksa ditahan wad selama 10 hari. Tapi sakitnya chicken pox ni, saya lagi risaukan baby dalam kandungan sebab ada terbaca pengalaman ibu mengandung yang kena chicken pox yang bayinya berisiko down syndrome ataupun risiko keguguran.
Emosi memang tak stabil sangat masa tu, kerap sangat menangis di katil wad. Alhamdulillah suami ada sebagai penguat semangat. Dari situ saya kuatkan semangat, nak beri yang terbaik untuk baby dalam kandungan. Usaha supaya baby dalam kandungan sihat.
Saya mula amalkan Set Hamil Shaklee yang terdiri daripada Vitalea, BComplex, Vita C, ESP, Ostematrix dan Omega Guard.


Kalau dulu saya tak pernah konsisten dan macam nak termuntah makan vitamin atau pil ape pun, kali ni saya tekad nak beri yang terbaik untuk baby saya.
Alhamdulillah selepas baik dari chicken pox, saya buat 3d4d scan untuk tahu keadaan baby saya.
Dengan izin Allah, baby saya dalam keadaan yang sihat dan Alhamdulillah sepanjang kandungan kedua ini, tiada lagi masalah kejang kaki, tiada masalah hb rendah dan saya lebih bertenaga sepanjang kehamilan dan juga semasa proses melahirkan.


Alhamdulillah, saya memang dah jatuh cinta dengan vitamin Shaklee. Memang betul-betul meningkatkan tahap kesihatan saya.
Anda tidak perlu kena chicken pox baru nak ambil Set Hamil Shaklee, kalau mahukan kesihatan yang baik untuk ibu dan baby, Set Hamil Shaklee ni memang terbaik. InsyaAllah

Teruja dengan cerita beliau? Like cerita beliau di SINI

Jika anda mempunyai masalah yang sama seperti di atas, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp)
0192500978

No comments:

Post a Comment