20 Kebaikan Alfalfa Kepada Kesihatan

1:44 pm emalin mohd 0 Comments
Pokok yang digelar sebagai 'Raja Segala Tumbuhan' ini mempunyai pelbagai manfaatnya. Asal nama pokok ini adalah daripada bahasa Arab iaitu Al-Fac-Facah namun ia amat popular di negara Barat sehingga ada yang menyangkakan ia berasal daripada sana.
sana.

Disebabkan banyak keistimewannya, Dr Shaklee telah memformulasikan Alfalfa pada tahun 1950an dan menjadi antara produk 'signature' Shaklee.

Keupayaan akar alfalfa yang boleh memanjang sehingga 6 meter ke dalam tanah menyebabkan herba ini dapat mengumpul nutrien dan mineral dari dalam tanah manakala daunnya mengumpul klorofil daripada proses semulajadi fotosintesis.


Alfalfa mengandungi vitamin A, C dan E serta kalsium, kalium, fosforus dan besi. Selain itu, Alfalfa mengandungi 8 enzim wajib untuk mencernakan 4 kategori makanan: protein, lemak, fiber dan gula dan disebabkan itu bagi yang ingin mengurangkan berat badan, alfalfa adalah gabungan terbaik di samping produk yang lain.

Nak tahu apa khasiat alfalfa?


Alfalfa untuk Gout
Ia bertindak dengan meningkatkan pengumpulan asid urik dalam air kencing supaya ia dapat dikumuhkan sebagai bahan buangan. Apabila asid urik dalam darah berkurangan, ia tidak akan berubah menjadi kristal yang berkumpul di bahagian-bahagian sendi yang menyebabkan sendi membengkak dan meyebabkan kesakitan.

Alfalfa sumber Protein
Alfalfa mengandungi 18.9% protein berbanding daging lembu sebanyak 16.5%, susu 3.3% dan telur 13.1%. 


Alfalda dan Keintiman
Alfalfa ni mengandungi phytoestrogens juga menyebabkan ia mempunyai fungsi seperti kacip Fatimah, maka, membantu dalam “hubungan” suami isteri (enhance libido). Malah, ada juga yang mengaitkannya dengan membantu pembesaran payudara.


Alfalfa dan Diet
Alfalfa membantu mengurangkan kolesterol dalam badan serta membersihkan usus dan badan sangat cepat susut jika digabungkan dengan Lecithin, Omegaguard, Herblax dan ESP. Alfalfa juga dikatakan dapat merawat penyakit usus dan batu karang.


Selain, itu, ada 20 Manfaat Alfalfa Kepada Kesihatan

1. Merawat gangguan pencernaan
2. Mengawal kolestrol dalam darah
3. Menghapuskan kolestrol buruk 'LDL' dari tubuh
4. Mengurangkan risiko penyakit jantung dan strok
5. Bagus untuk pesakit diabetes kerana mengurangkan paras gula dalam darah
6. Mencegah edema - Pengumpulan air dalam badan
7. Mengurangkan simptom menopous
8. Merawat asthma dan lain-lain masalah pernafasan
9. Merawat keputihan
10. Menyahkan toksik dalam tubuh
11. Mengurangkan kesakitan otot dan sendi
12. Meningkatkan sistem pertahanan tubuh
13. Membantu masalah penghadaman
14. Membantu memperbanyakkan susu ibu
15. Mengurangkan masalah pundi kencing
16. Mengurangkan masalah gastrik dan gangguan hati
17. Meningkatkan kesihatan prostat
18. Bertindak seperti kacip fatimah kepada wanita
19. Menghangatkan hubungan suami isteri
20. Membantu tingkatkan kesihatan lelakiHubungi Pn Emalin di 0192500978
PM: www.facebook.com/messages/emalinmohdmallPokok yang digelar sebagai 'Raja Segala Tumbuhan' ini mempunyai pelbagai manfaatnya. Asal nama pokok ini adalah daripada bahas...

0 comments: