Mengatasi Masalah Percakapan Akibat Strok: Pengalaman Seorang Isteri

6:00 pm Emalin Mohd 3 Comments

Strok amat menakutkan kerana kesan yang dialami memberikan impak kepada kehidupan. Terdapat 2 jenis strok iaitu:

1) Ischemic yang terjadi akibat salur darah ke otak tersumbat. Mungkin disebabkan oleh kolestrol tinggi melakat pada salur darah.

2) Hemorrhagic iaitu salur darah pecah dan antara puncanya ialah tekanan darah tinggi.

Ini antara pengalaman seorang isteri apabila suaminya mengalami strok yang menyebabkan masalah percakapan.Namun beliau tidak berputus asa dalam mencari penawar untuk suaminya.


Assalammualaikum..


Saya Hafza Aein.. yang berkongsi cerita mengenai suami saya yang mengalami stroke dan juga masalah percakapan. Stroke yang dia alami boleh saya kategori sebagai stroke pendarahan. Tapi setelah menggunakan produk Shaklee iaitu VIVIX, Alhamdulillah suami semakin pulih..

Tanggal 28 April 2014...suami mengalami masalah stroke dimana doktor mengesahkan pembengkakan otak kiri yang menjadi bengkak dengan cepat. Ya Allah...hanya Allah je yang tahu macam mana perasaan saya time tu.
.

Doktor membuat keputusan hanya pembedahan pembukaan tempurung kepala sahaja yang dapat menyelamatkan nyawa suami. Tanpa berfikir panjang, saya bersetuju untuk suami dibedah kerana tiada pilihan lain. Kalau ada pun, besar kemungkinan boleh menjadi risiko yang paling besar.
.
1 MEI 2014.. Jam 4 pagi suami masuk ke dewan pembedahan dan pakar memberitahu saya pembedahan ni merupakan major operation. Saya redha dengan segala kemungkinan yang berlaku. 
Jam 8pg.. berita yang ditunggu telah tiba. Alhamdulillah..suami selamat menjalani pembedahan dan ditempatkan di Unit Rawatan Rapi untuk pemantauan doktor.
.
4 MEI 2014..keadaan suami masih lagi tidak sedar dan doktor telah memberitahu saya yang sel-sel otak di bahagian otak kiri telah mati dan ada 3 kemungkinan yang terjadi pada suami..
1- tidak dapat mengingat sape dia dan ahli keluarga...
2- boleh mengingat tapi cepat lupa..
3- masalah pertuturan..
.
Saya menjadi bimbang selepas itu. Apa yang saya harapkan lepas suami sedar dia akan mengingat semua ahli keluarga sendiri dan Alhamdulilah.. Allah Maha Besar.. bila dia dah sedar dia masih lagi ingat akan kami sekeluarga.
.
Cuma yang menjadi masalah bila setiap pertuturan dia menjadikan kami tidak faham. Tapi tak apa.. saya ingat lagi dengan produk VIVIX. Saya baca setiap testimoni pasal stroke ni.. apakah kesan dia bile dia makan dan apakah boleh pulih dengan minumnya.
.
Saya cuba bagi dia setiap malam dengan 1 sudu kecil dan berdoa setiap kali saya bagi pada dia untuk pulihkan sel-sel yang dah mati di otak dia sebab otak kiri merupakan otak untuk bertutur dan mengira.
Alhamdulillah setelah hampir setahun...saya berikan VIVIX pertuturan suami semakin pulih dan doktor pun puji suami nampak semakin berseri-seri dan makin banyak cakap.. Hahaha.. suka saya mendengarnya bila doktor cakap macam tu.
.
Terima kasih Shaklee telah membantu menyembuhkan suami saya dan keluarga. Terima kasih juga pada upline saya yang memahami keadaan saya dan memberi cadangan ambil VIVIX untuk bantu pulihkan suami saya.
I love Shaklee...
(BEFORE) Keadaan suami pada bulan MEI 2014
(AFTER) Keadaan suami selepas setahun menggunakan Vivix.


Sila like dan share cerita saya ni supaya dapat membantu pada mereka yang mengalami masalah yang sama.


Untuk tempahan / pertanyaan hubungi:


Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Strok amat menakutkan kerana kesan yang dialami memberikan impak kepada kehidupan. Terdapat 2 jenis strok iaitu: 1) Ischemic yang terj...

3 comments:

  1. stroke memang menakutkan..

    ReplyDelete
  2. Sebab tu kolestrol dan blood pressure kena pantau sentiasa kan

    ReplyDelete
  3. Allhamdulillah..Vivix memang sangat bagus..saya sendiri mengamalkannya.

    ReplyDelete