Sakit Selepas Makan Vitamin

8:28 pm emalin mohd 0 Comments

Pernah tak selepas beberapa hari makan supplement atau vitamin, rasa badan tak sihat seperti demam, batuk, selsema dan sakit badan? Apa tindakan kita? Apa yang kita fikirkan? Pastinya jika tidak tahu, kita akan beranggapan bahawa supplemet yang dimakan tersebut yang menyebabkan kita sakit dan akhirnya berhenti makan supplement tersebut.

Sebenarnya, badan kita dalam proses penyembuhan iaitu proses menyingkirkan toksin dalam badan. Sebagai contoh, demam, jerawat atau rashes terjadi disebabkan toksin keluar melalui kulit, sakit kepala disebabkan toksin banyak di dalam saluran darah, muntah akibat toksin keluar daripada perut, cirit-birit akibat toksin keluar melalui usus dan banyak lagi.

Untuk memastikan bahawa sakit yang dialami bahawa detokfikasi dan bukannya penyakit pastikan bahawa supplement / vitamin yang diambil adalah selamat.


 
Analogi kesan makan supplement ini sama juga sekiranya perokok berhenti merokok, perokok akan mengalami proses detokfikasi yang menyebabkan perokok mengalami pelbagai penyakit seperti batuk, demam dan gatal-gatal pada kulit. Adakah ini bermakna, rokok itu baik untuk kesihatan dan perokok itu perlu merokok semula untuk menghilangkan penyakit tersebut?

 


 
Jadi, apa yang perlu dilakukan untuk meminimumkan kesan detokfikasi ini?

 
1)      Tingkatkan keberkesanan sistem pembuangan di badan iaitu melalui senaman dan minum air sekurang-kurangnya 2-3 liter sehari.

2)     Kurangkan makanan segera, gula dan karbohidrat dan tambahkan pengambilan protein, sayur-sayuran dan buah-buahan.


Jadi, pastikan supplement yang diambil itu selamat. Bagi yang telah makan supplement SHAKLEE teruskan pengambilan dan pastikan minum air kosong banyak-banyak.

Hubungi saya untuk keterangan lanjut:
Pn Emalin 019-2500978 (Call / SMS / Whatsapp)
www.facebook.com/messages/emalinmohdmall

Pernah tak selepas beberapa hari makan supplement atau vitamin, rasa badan tak sihat seperti demam, batuk, selsema dan sakit badan? Apa tin...

0 comments: