Cara Menaikkan Hb Bagi Ibu Yang Menghidap Mild Anemia

8:00 am emalin mohd 0 Comments

Bagi seorang ibu hamil, antara yang paling ditakutkan adalah mendapat tulisan warna merah untuk bacaam Hb. Apabila buku pink telah ada tulisan merah bagi Hb, maka si ibu akan mendapat nasihat dan pelbagai tips untuk menaikkan bacaan Hb.

Antara tips paling popular ialah dengan makan sayur bayam serta organ dalaman seperti hati. Kenapa Hb rendah ini bahaya bagi ibu hamil?




Antara risiko negatif yang boleh berlaku apabila Hb rendah pada ibu ialah pitam / pengsan dan berlaku pendarahan semasa bersalin. Kesan Hb rendah pada bayi dalam kandungan pula boleh menyebabkan merencatkan pertumbuhan janin atau boleh sehingga menyebabkan bayi lahir tidak cukup bulan, kurang berat badan atau kematian bayi semasa bersalin.

Suka atau tidak memang seorang ibu hamil perlu memastikan bacaan Hb normal sepanjang kehamilan iaitu:

Sekiranya ibu hamil berada di trimester pertama, pastikan kiraan Hb berada di dalam linkungan 11.6-13.9 g/dl. (Sumber: web Perinatology).

Dan lazimnya, Hb berkurangan dengan semakin besarnya kehamilan.

Bacaan Hb normal semasa hamil:
Trimester kedua: 9.7/14.8 g/dl
Trimester ketiga: 9.5-15 g/dl

Selain daripada makan bayam dan organ dalaman apa lagi cara untuk menaikkan Hb agar bacaan normal sepanjang kehamilan?

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SUPERMOM SHAKLEE STORY MUSIM KE 5
TESTIMONI 2 : NADIMAH MUHAMMAD

[SET PRENATAL SHAKLEE BANTU KEKALKAN HB PADA PARAS SELAMAT]





Assalamualaikum dan selamat sejahtera. 

Harini saya nak kongsikan testimoni saya seorang ibu mengandung yang pernah dikategorikan dalam kategori "mild anemia". 

Memang sejak daripada matrikulasi lagi saya tahu saya jenis mild anemia. Sebabnya pernah beberapa kali nak derma darah tak berjaya kerana bacaan HB di bawah 10. 

Hanya lepas sekali sahaja derma darah masa di tahun ketiga universiti, tapi lepas derma darah saya tak boleh berjalan. Haha. Pitam, nasib baik tak pengsan..kalau tak malu je sebab pakai pakaian uniform😅

First pregnancy, saya suka suka je makan vitamin. Tapi memang vitamin yang klinik bagi saya tak makan la sebab dah memang consume vitamin shaklee. Cuma tak konsisten. 

2-3 kali nurse detect bacaan HB saya rendah. Nasib baik nurse masih bagi pilihan nak ambik supplement shaklee konsisten atau nak ambik zincofer. Heeeee! So saya decide ambik set vitamin prenatal shaklee konsisten. Alhamdulillah, sampai ke hujung pregnancy HB masih maintain 11 ke atas selepas ambik set vitamin prenatal shaklee ni dengan konsisten. 

2017, saya mengandungkan anak kedua. Masa ni memang continue set vitamin prenatal shaklee je sebab menyusu. Saya memang tak ambik alfalfa sejak daripada pregnant yang pertama. 

Beberapa experiment atas risiko sendiri saya buat untuk kehamilan kedua ni. Yang pertama, tak makan apa-apa supplement langsung tapi ambik makanan yang kaya dengan zat besi dan vitamin lain contohnya sayur double, makan jambu batu, makan hati lembu, makan sumber protein 2-3 jenis sehari, makan buah 2-3 jenis sehari. 

Hasilnya, result HB saya rendah, hanya 10.8 sahaja. Masa ni tengah 28 minggu. 

Ujian kedua saya buat dengan ambil jus delima jenama G***** yang sangat ramai orang perkatakan kat dalam group ibu mengandung facebook boleh naikkan bacaan HB. 

Tapi sayang, saya tak dapat result bacaan HB masa tu sebab bukan masa test HB lagi. Masalahnya lain pulak yang jadi bila ujian air kencing yang dibuat menunjukkan urin saya trace! Ada gula! Nak cari result lain, lain pulak saya dapat. Tu hanya 2 minggu amalkan. 

Nasib baik esoknya test MGTT saya pass. Tak sangkut bacaan gula. Kalau sangkut, memang seumur hidup saya menyesal ambik jus tu. 

No more experiment. Saya teruskan je ambil set prenatal shaklee dengan gembira tanpa was-was. Alhamdulillah, hingga sekarang saya dah 39 weeks plus masih lagi amalkan set prenatal shaklee ni konsisten. HB masih cun di atas paras 11. 

Nak naikkan HB? Go for set prenatal Shaklee! Bukan HB sahaja jadi concern utama, tapi dengan set ni banyak penyakit ibu mengandung dapat dielakkan. Contohnya tekanan darah tinggi, kencing manis, urin trace infection, pre-eklampsia, kelahiran bayi pramatang dan jugak kaki kejang di waktu malam. 

Alhamdulillah, pregnancy kedua saya sangat sangat baik. Kaki cramp pon takde langsung. Padahal masih menyusu anak pertama. Hormon berubah pon kulit tak break out. Dan pertambahan berat saya kali ni memang sangat memuaskan. Mesti within the range every check up. 

Bagi anda yang concern untuk melalui fasa kehamilan yang sangat sihat untuk ibu dan bayi dalam kandungan, seriusly anda patut cuba set prenatal Shaklee ni. Takkan rugi! Ibu sihat, bayi pon sihat tanpa sebarang masalah. 

Minimize the risk. Don't ever challenge the risk especially those having problem with the previous pregnancy or genetically problems. 

Jangan menyesal kemudian hari bila baby dah keluar. Dah tak berguna. Kos kewangan, kesihatan dan kebahagiaan akan diragut semuanya.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Jika anda mengalami masalah yang sama dan ingin menaikkan Hb anda, hubungi:
Hubungi
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

untuk tempahan SUPPLEMENT SHAKLEE ANDA

Bagi seorang ibu hamil, antara yang paling ditakutkan adalah mendapat tulisan warna merah untuk bacaam Hb. Apabila buku pink telah ada tu...

0 comments: