1 Vitamin Dengan 5 Cara Untuk Mencantikkan Kulit

9/29/2016 emalin mohd 0 Comments

Vitamin C amat popular di kalangan wanita terutama bagi yang ingin mencantikkan kulit. Sememangnya ia adalah vitamin antioksidan yang popular yang digunakan untuk menentang radikal bebas yang menyerang badan kita setiap hari.

Vitamin C Shaklee berbeza daripada vitamin C yang lain di pasaran kerana menggunakan teknologi Sustained Release. Teknologi ini memastikan pelepasan khasiat vitamin C dalam tempoh 5 jam di dalam badan. Tanpa teknologi ini, dos vitamin C yang tinggi hanya diserap oleh badan pada amaun yang diperlukan sahaja ketika itu dan selebihnya akan dibuang.


Dengan Sustained Release Vitamin C ini ia membantu badan dalam penghasilan kolagen bagi membantu menganjalkan kulit serta mencerahkan kulit secara semulajadi. Bukan dalam bentuk bleaching ya. 

Bintik-bintik hitam kesan daripada pendedahan kulit kepada cahaya matahari juga boleh dipudarkan dengan pengambilan vitamin C yang konsisten dan akhhirnya kulit bebas cela dan kelihatan flawless.

Vitamin C juga akan melindungi kulit dari dalam daripada sinaran cahaya matahari. Sinaran cahaya matahari tanpa tabir suria boleh menyebabkan kulit menjadi kusam dan tidak bermaya.

Kulit yang bebas cela dan kolagen yang mencukupi akhirnya menjadikan kulit kita lebih muda dan kelihatan awet muda.

Dan ya kesan awet muda ini boleh dilihat pada wajah mereka ini yang telah menggunakannya:




Anda bagaimana?

Jika ingin mengekalkan kecantikan kulit atau ingin menjadi seperti wanita ini, dapatkan Vitamin C anda hari ini.

Hubungi: Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978



Vitamin C amat popular di kalangan wanita terutama bagi yang ingin mencantikkan kulit. Sememangnya ia adalah vitamin antioksidan yang popul...

0 comments:

Kurangkan Rabun Mata Dan Power Spec Mata Dalam Masa 5 Minggu

9/28/2016 emalin mohd 0 Comments

Ada orang kata, sekali kita sudah memakai kaca mata / spec mata akan selamanya kita akan menggunakannya. Dan power spec mata tersebut tidak akan menurun malah akan bertambah seiring dengan usia. Hanya melakukan lasik sahaja dapat membebaskan kita dari menggunakan kaca mata. 

Betul ke?

Akan tetapi kisah ini mungkin membawa lembaran baru bagi pemakai kaca mata kerana dengan hanya 5 minggu mengamalkannya, power spec mata menurun. Apa yang beliau lakukan?

Lasik? 

[POWER RABUN SAYA MENURUN HANYA DALAM MASA 5 MINGGU]

Assalamualaikum.


Nama saya Siti Mashidayu. Saya ingin berkongsi dengan anda kisah mengenai mata saya.

Saya mengalami masalah mata iaitu rabun jauh sejak dari tingkatan 3. Kerana saya amat gemar membaca buku dan menonton televisyen. Rabun saya bermula dengan power 100 dan sekarang bertambah hingga menjadi 375.


Dalam 6 bulan yang lepas, saya baru sahaja menukar cermin mata saya dari power 300 hingga menjadi 375. Kenaikan sebanyak 75 power mata saya itu menyebabkan saya mengalami sakit kepala dibahagian depan kepala, dan diatas kening. Saya sangkakan saya mengalami migraine. Tapi bila cek dengan optometris, power saya dah bertambah.

Saya pun terus memilih untuk membuat cermin mata baru dengan power 375. Saya amat takut waktu tu kerana saya tak gemar memakai cermin mata. Kerana saya telah sedaya upaya mencuba menurunkan power rabun dengan makan lobak yang banyak. Tapi masih tiada hasil penurunan power rabun saya.

Usia perkahwinan saya hampir 11 bulan. Tetapi belum ada rezeki untuk menimang cahaya mata. Jadi saya ambil initiative untuk mencuba mengamalkan Vivix Shaklee dimana dari pembacaan saya, ia boleh membantu untuk hamil.

Setelah 5 minggu saya amalkan Vivix sebanyak 2 hari sekali, setengah sudu. Saya merasakan perubahan yang amat ketara pada mata saya. Setiap hari saya sakit kepala. Saya dah tak boleh pakai cermin mata saya lebih dari 2 jam. Kalau tidak, saya akan sakit kepala, mata saya berat dan pening-pening. 

Kerana tak tahan sangat, saya pergi lagi berjumpa optometris. Doktor disitu membuat ujian test mata pada saya sebanyak 2 kali, kerana menyedari ada sesuatu yang terjadi pada mata saya. Setelah dikaji, rupanya masalah pening saya berkaitan dengan power mata yang tidak serasi. 

Rupa-rupanya power saya sudah menurun sebanyak 50 belah kiri, dan 50 juga belah kanan. Alhamdulillah saya terkejut sangat kerana amat tidak menyangka, selama ni saya beranggapan, bila dah rabun susah nak turun. Makin menaik ada lah. Rupa-rupanya tidak sama sekali.

.


Saya amat bersyukur dan sekarang saya dah tukar cermin mata baru dan masih mengamalkan pengambilan vivix untuk bebas dari cermin mata dan untuk kesihatan dalaman saya. 

Doakan saya dapat rezeki menimang baby pulak. Terima kasih Allah, Terima kasih Vivix.

Untuk tempahan/ pertanyaan, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Ada orang kata, sekali kita sudah memakai kaca mata / spec mata akan selamanya kita akan menggunakannya. Dan power spec mata tersebut t...

0 comments:

Pencarian Bloglist Oktober-Disember 2016 by Cik Ummi

9/26/2016 emalin mohd 0 Comments

Kita mulakan pagi Isnin dengan entry ini ya..


Sesiapa nak sama-sama join, bolehlah klik banner di atas.

No Monday blues okay..

Kita mulakan pagi Isnin dengan entry ini ya.. Sesiapa nak sama-sama join, bolehlah klik banner di atas. No Monday blues okay..

0 comments:

Sembuh Sakit Batu Karang Dalam Hempedu Ketika Mengandung

9/24/2016 emalin mohd 0 Comments

Asalnya saya menyangka masalah gastrik datang kembali setelah sekian lama tidak mendapat serangan. Sakitnya hanya Allah sahaja yang tahu. 

Pedih yang amat di bahagian ulu hati, abdomen depan dan belakang sehingga hanya mampu merengkot di atas katil menahan sakit.

Apa sahaja makanan yang masuk akan dimuntahkan. Badan jadi lemah tak bertenaga. Saya yang merupakan seorang penjawat awam terpaksa mengambil cuti rehat.

Rupa-rupanya, ada batu karang dalam hempedu.

Saksikan tindakan wanita ini kerana sudah tidak mampu menahan kesakitan.



Bagaimana dengan anda? Jika anda mengalami masalah yang sama, tidak ada salahnya jika anda melakukan keputusan yang serupa seperti yang dilakukan oleh wanita di dalam video ini.

Untuk tempahan / pertanyaan, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978

Asalnya saya menyangka masalah gastrik datang kembali setelah sekian lama tidak mendapat serangan. Sakitnya hanya Allah sahaja yang tahu.  ...

0 comments:

Ubat Gastrik Berkesan Terutama Bagi Yang Tidak Boleh Minum Langsung

9/23/2016 emalin mohd 0 Comments

Ini kisah yang dialami sendiri oleh makcik saya yang mengalami keracunan makanan dan membawa kepada gastrik.


Apabila makcik sudah mengalami muntah dan cirit birit dan dibawa ke klinik doktor mengesahkan bahawa makcik mengalami keracunan makanan. Tetapi waktu itu belum lagi mengalami gastrik. Hanya keracunan makanan.

Namun ketika itu sebarang makanan dan minuman langsung tidak dapat masuk ke dalam mulut. Makan atau minum apa sahaja hatta air kosong akan dimuntahkan kembali.

Akibat perut kosong, gastrik menyerang pula. Gabungan gastrik dan keracunan makanan menjadikan makcik tidak bermaya sekali dan perlu kembali berjumpa doktor.

Dan doktor mengesahkan bahawa makcik ada gastrik dan ketika itu doktor kata angin memang banyak sangat sehingga rasa mencucuk rasanya.

Doktor terus memberikan injection dan bukan lagi ubat minum kerana keadaan makcik yang muntah apabila masuk sebarang makanan dan minuman.

Waktu itu juga baru teringat ESP boleh mengalas perut yang kosong. Balik sahaja dari klinik tersebut, terus bancuhkan makcik air ESP. 

Selain ESP bancuhkan juga Performance Drink sebab adik dah pesan untuk berikan minuman isotonik. Tetapi minuman isotonik di pasaran mengandungi karbonat dan gas serta kandungan gula yang tinggi. Performance Drink lebih baik dalam fikiran saya kerana ia tiada gas, kurang gula tetapi mengandungi elektrolit yang diperlukan oleh badan. Malah rasanya sedap seakan air oren.

Waktu itu hari pun sudah lewat malam dan makcik pun cuba untuk tidur akibat kepenatan. Dengan saya sekalilah tidur.

Esoknya, makcik kata sakit perut sudah hilang dan gastrik sudah tiada. Mungkin gabungan ubat juga kan? Tetapi yang pasti bukan sebab ubat ialah makcik kata rasa kenyang dengan minum ESP tersebut. Jadi pagi itu bancuh lagi ESP untuk makcik. ESP tersebut memberikan tenaga kepada beliau akibat tidak lalu makan. Namun, makcik dah boleh minum air kosong dan tidak lagi muntah.

Rupa-rupanya, ia terjadi bukan kepada makcik saya sahaja. Malahan ramai lagi berkata perkara yang sama iaitu ESP boleh membantu menghilangkan GASTRIK.





Satu canister ini tahan untuk sebulan dan berharga RM150.00. Berbaloi atau tidak? Bagi saya sangat berbaloi kerana melihat kesakitan yang dialami mereka yang mengalmi gastrik sangat kuat juga kesannya. Tidak boleh tidur, tidak boleh makan, tidak boleh minum dan pada masa yang sama SAKIT.

Anda boleh beli sendiri ESP tersebut dengan klik:

Atau hubungi Pn Emalin Mohd 
(SMS / Whatsapp) 0192500978

Ini kisah yang dialami sendiri oleh makcik saya yang mengalami keracunan makanan dan membawa kepada gastrik. Apabila makcik sudah menga...

0 comments:

Umur 50an Tetapi Secantik Umur 30an; Apa Yang Wanita Ini Lakukan?

9/22/2016 emalin mohd 0 Comments

Kita takkan boleh menjadi muda apabila usia meningkat tua. Namun, apa yang dicari apabila meningkat usia ialah tahap kesihatan yang baik.



Jika sudah berumur 50an dan tidak mewarisi penyakit keturunan dan sihat serta bebas daripada sebarang penyakit bukan sahaja membahagiakan ahli keluarga malah memudahkan untuk beribadat.

Kulit cantik itu memang bonus namun dengan kesihatan yang baik kecantikan dari dalam akan terserlah keluar.

Jika sakit manakan dapat muka berseri betul tak?

Itu yang terpapar pada wajah wanita ini. Boleh teka tak umur wanita di bawah ini?


Ya betul. Beliau berumur 54 tahun namun melihatkan wajahnya nampak begitu berseri lagi dan lebih istimewa lagi beliau sihat di usia 50an tanpa sebarang penyakit.

Agak-agak umur kita apabila sudah mencecah 50an akan kelihatan berseri begitu tak?


Sama cantikkan beliau dengan anaknya yang berumur 20an?


Dan inilah yang Pn Khadijah Mohd Zain amalkan dan kesannya dapat dilihat selepas 19 tahun konsisten mengamalkan vitamin dan supplement Shaklee.

✅ Badan bertenaga seakan berumur 30an
✅ Tidak ada penyakit berbahaya
✅ Tidak mewarisi penyakit keturunan
✅ Muka kelihatan cantik dan berseri

Bagaimana dengan anda? Ingin awet muda dan pada masa yang sama kekal sihat?

Masih belum terlambat jika anda belum bermula dari sekarang.

Dan anda tidak salah jika memilih Shaklee. Shaklee sememangnya pilihan terbaik kerana terbukti dari segi kajian saintifik seperti dalam graf ini.

Pengamal vitamin Shaklee didapati dapat mengurangkan risiko mendapat penyakit seperti diabetis, stroke dan penyakit jantung berbanding yang tidak mengamalkan apa-apa vitamin dan pengamal vitamin jenama lain. Lebih mengejutkan lagi, didapati pengamal vitamin lain berisiko lebih tinggi untuk mendapat penyakit tersebut berbanding yang tidak mengamalkan vitamin lain. Bahaya bukan?

Jadi pastikan vitamin yang anda amalkan mempunyai kajian saintifik seperti Shaklee.

Masih belum terlambat untuk memulakan pengambilan vitamin, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS/ Whatsapp) 0192500978


Kita takkan boleh menjadi muda apabila usia meningkat tua. Namun, apa yang dicari apabila meningkat usia ialah tahap kesihatan yang baik. ...

0 comments:

Cara Mengatasi Masalah Jerawat Besar Dan Parut Yang Hitam Seawal 2 Minggu

9/14/2016 emalin mohd 2 Comments

Alkisah seorang ibu diserang jerawat yang besar-besar hingga meninggalkan parut kehitaman.

Stress sangat dengan jerawat dan parut, terus beliau order vitamin C, E dan herblax.

Dan setelah 2 minggu, maklumbalasnya?

1) Jerawat kurang
2) Muka berseri
3) Lawas

Saya terjemahkan ya:




S: Assalamualaikum. Maaf tanya kat sini saja (messenger). Ok tak pakai set itu? Ada apa-apa perubahan? Jerawat ada tumbuh lagi?

C: Waalaikumsalam. Masih tumbuh tapi terkawal. Muka saya ada glowing sedikit. Saya tak makan pantang dan makan kacang. Dan tidur lewat juga. Sebab itu jerawat masih naik.

S: Herblax makan ok? Ok sangat tu muka dah glowing. Baru 2 minggu kan?

C: Ya makan. Saya makan herblax memang lawas. Saya baru detoks 3 hari lalu. Kemudian makan selang 2 hari. Memang bagus. Saya rasa muka saya memang glow.

Seronok rasa apabila manfaat dapat dilihat dalam masa terdekat. 

Lagi seronok kalau beli bulan ni sebab tengah promo Vitamin C. 

Lagi yang telah berjaya mengatasi masalah jerawat dan parut:




Nak tau set yang sesuai dengan anda beserta dos yang sesuai?
Hubungi Pn Emalin Mohd 0192500978 (SMS / Whatsapp)








Alkisah seorang ibu diserang jerawat yang besar-besar hingga meninggalkan parut kehitaman. Stress sangat dengan jerawat dan parut, terus bel...

2 comments:

Set Berpantang Terbaik Dan Testimoni Ibu Yang Menggunakannya

9/08/2016 emalin mohd 0 Comments

Antara yang menjadi persediaan ibu selepas mengetahui dirinya mengandung ialah mencari set berpantang terbaik.

Sumber: Google

Set berpantang ini sebenarnya amat penting untuk memulihkan badan ibu selepas bersalin. Selepas bersalin ibu mengalami perubahan bukan sahaja dari segi fizikal malah mental juga. Masakan tidak, kalau dulu boleh mengutamakan diri sendiri namun sekarang hanya sedikit bunyi dari bayi kita sudah tersentak. Betul tak? Kita akan cuba sedaya upaya untuk memastikan bayi kita dalam keadaan baik, sihat dan selamat.

Dan bagaimana untuk kita boleh menjaga bayi dalam keadaan 100% sekiranya diri kita sendiri tidak sihat?


Antara kelebihan Set Berpantang Shaklee ini ialah:






1) Menambah susu ibu dengan syarat Supply vs Demand dipenuhi




2) Menjadikan susu ibu pekat dan bayi cepat kenyang tanpa mengambil nutrisi dari badan ibu.




3) Memberi tenaga kepada ibu dengan pengawalan kadar gula dalam darah.




4) Luka sama ada secara pembedahan atau jahitan lebih cepat kering dan sembuh.

5) Mengelakkan sembelit kepada ibu.

6) Mengelak buasir yang ada pada ibu menjadi lebih teruk.




7) Mencantikkan kulit ibu sehingga ada yang berkata ibu bersalin kulit.






8) Menjadikan kulit bayi lebih gebu dan cantik.


Set Berpantang Shaklee ini mengandungi:


1) VITALEA

Ia berfungsi sebagai multivitamin untuk membekalkan semua vitamin yang diperlukan oleh badan dan diperkaya dengan Iron (Zat Besi) untuk membekalkan oksigen kepada darah. Vitalea juga boleh membantu menaikkan Hb ibu yang mana Hb yang rendah boleh menjadi risiko untuk ibu menghidap anemia. 

2) VITAMIN B COMPLEX
Ia membekalkan 12 jenis vitamin B yang diperlukan oleh badan. Antara fungsi vitamin B ialah sebagai anti stress. Ibu mudah mengalami stress semasa berpantang kerana hormon badan yang belum stabil dan kerana bertambahnya orang baru yang pelru diberi perhatian selain daripada diri sendiri.

Vitamin B Complex juga membantu menukarkan makanan kepada tenaga supaya ibu kurang letih semasa tempoh berpantang.


3) VITAMIN C
Vitamin C adalah vitamin yang sangat popular untuk meningkatkan imun badan ibu agar dapat melawan penyakit. Antara penyakit biasa yang sebolehnya dielakkan oleh ibu ialah selsema. Aabila ibu selsema, kebarangkalian untuk bayi berjangkit adalah tinggi.

Vitamin C juga berfungsi untuk membantu menyembuhkan luka dengan cepat.


4) OMEGA GUARD

Omega Guard mengandungi Omega 3, DHA dan EPA untuk sel-sel otak berhubung. Ibu yang menyusukan bayinya akan dapat menyalurkan khasiat tersebut kepada bayi.

Omega Guard juga dapat mengurangkan risiko depresi / meroyan yang boleh berlaku pada ibu.


Antara bonus lain mengambil Omega Guard ialah membantu mengurangkan berat badan ibu dan menjadikan kulit ibu lebih cantik.

5) OSTEMATRIX
Ostematrix adalah kalsium yang diperkaya dengan magnesium. Pentingnya kalsium untuk ibu menyusu kerana sekiranya kalsium kurang maka bekalan kalsium ibu akan disedut oleh bayi melalui susu ibu. Ini disebabkan badan ibu akan mengutamakan nutrisi dalam susu ibu. Lama-kelamaan kalsium yang terdapat dalam badan ibu akan berkurangan dan ibu berisiko untuk menghidap osteoporosis.

Ostematrix juga membantu melancarkan pembuangan najis dan mengurangkan risiko menghidap sembelit. 


Selain itu ibu yang mengalami sakit tumit kaki dan kejang (cramp) amat disarankan untuk mengambil Ostematrix.


6) ESP
ESP adalah sumber protein terbaik bukan dari sumber soya GMO. Indeks glisemik nya rendah menyebabkan ibu yang mengambilnya akan menjadi lebih kenyang pada masa yang lama dan tidak akan berlaku kes-kes lapar sehingga meggigil.

Ia juga membantu memekatkan susu ibu dan meningkatkan jumlah susu ibu.


7) ALFALFA

Amat dikenali sebagai penggalak susu yang kuat. Selain itu ia juga berfungsi seperti Kacip Fatimah iaitu sebagai perapat.

8) ZINC COMPLEX

Zinc Complex membantu untuk menyembuhkan luka dengan cepat. 

Dan ibu di dalam gambar di bawah ini juga antara yang mengamalkan Set Berpantang Shaklee dan menjadikan kulit beliau menjadi lebih cantik.



Dan kesan penggunaan Shaklee dapat dilihat 19 tahun kemudian bagi wanita ini. Cuba teka umur beliau berapa tahun?


Beliau sudah berumur 54 tahun dan anaknya yang berada di sebelah beliau berumur 18 tahun. Awet muda bukan?


Untuk tempahan / konsultansi, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp)

Antara yang menjadi persediaan ibu selepas mengetahui dirinya mengandung ialah mencari set berpantang terbaik. Sumber: Google Set...

0 comments:

2 Orang Ibu Berkongsi Cara Mengatasi Masalah Muka Berjerawat Semasa Hamil

9/06/2016 emalin mohd 2 Comments

Ada ibu semasa hamil, jerawat naik seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Nak menggunakan produk tertentu timbul rasa curiga. Risaukan keselamatan diri dan juga bayi.



Percaya tidak gambar di atas ini?

Dulu:
  • Muka berjerawat
  • Kulit gelap
  • Kulit berminyak
  • Kulit kusam
  • Kulit berparut
Sekarang?
  • Jerawat di muka telah tiada
  • Kulit bertambah cerah
  • Kulit kelihatan berseri 
  • Parut akibat jerawat semakin pudar dan tidak kelihatan

Bukan, beliau sahaja. Malah ada ibu lain yang mengadu mengalami perkara yang sama.

Apa yang mereka amalkan?



Rupa-rupanya Set Menyusu Shaklee ini telah mengubah wajah mereka dan menjadikan ibu-ibu ini lebih berseri dan bertambah cantik berbanding zaman muda remaja dahulu.

Bukan itu sahaja, Set Menyusu ini juga boleh membantu:





Untuk mendapatkan Set Menyusu di atas dan pada masa yang sama menambah stok susu ibu, hubungi:

Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978





Ada ibu semasa hamil, jerawat naik seperti cendawan tumbuh selepas hujan. Nak menggunakan produk tertentu timbul rasa curiga. Risaukan kese...

2 comments:

Hilangkan Parut Dan Jerawat Batu Di Muka Dengan Set Bajet Student

9/04/2016 emalin mohd 0 Comments

Student atau pelajar terutama yang belasan tahun dan berada di awal 20an. Antara masalah yang sering dihadapi ialah jerawat yang tumbuh bak cendawan selepas hujan. Selepas satu, satu jerawat yang muncul. Bukan jerawat pasir pulak tu. Semua jerawat batu.



Pedih dan sakit bukan setakat di mata kadangkala tertusuk di hati.

Nak membuat rawatan pulak, bajet bukannya banyak sangat.

Tapi, ini berita baik untuk student. Tak sampai RM100.00, ada penawar untuk jerawat batu di muka.

Kita tengok dulu testimoni mereka yang telah meggunakannya.









Kalau ada bajet lagi, tambah Alfalfa atau Herblax dan Vitamin E untuk mendapat kesan yang lagi superb.



Banyak-banyak vitamin C, kenapa perlu memilih Vitamin C Shaklee?

1. Vitamin C adalah sejenis vitamin larut air. Ia bermaksud apabila ia sudah cukup vitamin tersebut ketika itu di dalam badan, maka ia dikumuhkan dari badan. Bermakna walaupun vitamin C tersebut 1,000mg sekalipun namun ketika itu badan hanya memerlukan 250mg, maka baki akan dibuang dari badan. Tetapi berlainan dengan Vitamin C Shaklee. Ia menggunakan teknologi Sustained Release. Bermaksud, sebiji Vitamin C Shaklee ini khasiatnya akan dilepaskan sedikit demi sedikit dalam tempoh 5 jam. Maka, badan akan mendapat khasiat berterusan Vitamin C.

2. Vitamin C Shaklee juga diperkaya dengan Bioflavonoid yang membantu meningkatkan kadar penyerapan vitamin C di dalam badan. Maka khasiat vitamin C yang optimum akan diperolehi oleh badan.

Sebotol Vitamin C ini berharga RM92.50 dengan 180 biji di dalamnya. Amat berbaloi sekali.

Untuk tempahan / konsultansi PERCUMA, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978


Student atau pelajar terutama yang belasan tahun dan berada di awal 20an. Antara masalah yang sering dihadapi ialah jerawat yang tumbuh bak...

0 comments:

Pengalaman Menggunakan Servis Uber vs Servis GrabCar

9/04/2016 emalin mohd 0 Comments

Siapa baru sahaja install apps Uber dan Grabcar? Kita kawan..hihi

pengalaman menggunakan grabcar

Nak dijadikan cerita minggu lepas perlu pergi ke satu tempat ini tapi ada masalah sikit jadi tidak boleh nak memandu ke tempat tersebut. Nak minta tolong kawan-kawan, waktu kerja pulak. Macam tak sesuai.

Fikir punya fikir dan setelah dapat review dari kawan yang suaminya buat Uber, rasa inilah pilihan tepat. Naik Uber atau Grabcar.

Malam tersebut, download dulu kedua-dua apps. Tak godek lagi tu. Hanya download sahaja. 

Niat di hati nak cuba dua-dua perkhidmatan tersebut. Uber dan GrabCar.

Jadi masa pergi, entah kenapa pilih GrabCar. Biasalah benda yang kali pertama buat memang rasa nervous sedikit. Tak tahu untuk expect apa.

Hanya buka apps tersebut, masukkan tempat yang ingin dituju. Dalam apps tersebut akan ditunjukkan beberapa buah kenderaan Grabcar yang berdekatan. Dan apabila pemandu Grabcar tersebut setuju untuk menerima Request kita akan ditunjukkan pula:
  • Gambar pemandu
  • Jenis kenderaan
  • Nombor plat kenderaan
  • Anggaran masa ketibaan
Tak lama pun menunggu. Dalam kurang daripada 10 minit sudah sampai kenderaan tersebut. Pemandu Grabcar tersebut pun peramah juga. Sembang-sembang sikit dengan pemandu tersebut. Rupa-rupanya pemandu tersebut pun buat juga Uber. Katanya kadar Uber murah sedikit dari Grabcar. Dan kelebihan Uber, harga tambang telah dimasukkan sekali dengan tol jika ada. Grabcar pula kadar tambang tidak termasuk dengan tol.

Kedua-dua apps boleh membuat anggaran harga perjalanan jadi semasa kita buat anggaran jangan lupa untuk tambahkan kadar bayaran tol jika memilih Grabcar.

Dan balik tersebut saya menggunakan perkhidmatan Uber pulak. Proses yang sama. Buka apps tersebut, taipkan destinasi yang ingin dituju dan Request perkhidmatan tersebut.

Setelah pemandu tersebut menerima request kita, butiran yang sama akan ditunjukkan kepada kita iaitu gambar pemandu, jenis kenderaan, nombor plat kenderaan dan anggaran masa ketibaan.

Kenderaan yang digunakan pun bersih dan setakat ini sudah 3 kali menggunakan perkhidmatan Uber dan sekali Grabcar. Setakat ini berpuas hati dengan pemandu dan kenderaan yang digunakan.

Nampak gaya, memang banyak guna Uber dan Grabcar daripada memandu kereta sendiri selepas ini.

Kadar pun oklah. Sebagai contoh dari Shah Alam ke Ampang dalam RM36-RM38. Ok kan? Haa..sedikit info, kedua-dua perkhidmatan ini jika digunakan waktu peak atau mereka gelarkan sebagai Surge, casnya mungkin akan berlainan. Cas tersebut akan dinyatakan sebelum kita Request. Jadi kita masih mempunyai pilihan lagi. 

Uber atau GrabCar?

Pilihan di tangan anda!

Untuk vitamin? Pastilah pilihan saya Shaklee. 






Siapa baru sahaja install apps Uber dan Grabcar? Kita kawan..hihi Nak dijadikan cerita minggu lepas perlu pergi ke satu tempat ini ...

0 comments:

Belajar Lewat Malam Dan Masih Kekal Bertenaga

9/03/2016 emalin mohd 0 Comments

Masa dulu-dulu zaman jadi pelajar universiti, memang suka stay up dan belajar hingga larut malam bukan? Lagi-lagi minggu peperiksaan. Memang macam orang putih kata "burning the midnight oil". Walaupun banyak tips kata belajar di awal pagi lagi banyak boleh masuk tetapi belajar lewat malam ini seakan-akan sebati dengan jiwa muda pelajar universiti. Remaja lah katakan. Suka tidur lewat, susah bangun awal.

Gambar seorang pelajar universiti yang mengikat rambutnya di dinding untuk mengelakkan beliau tertidur semasa belajar . Sanggup buat begini?
Sumber: Google

Eh remaja tua pun ada macam itu juga kan?

Tapi bagaimana ingin kekal bertenaga jika sudah tidur lewat Atau bagi yang tidak cukup tidur ingin kekal bertenaga?

Cinch tea amat sesuai untuk menggantikan kopi atau teh peneman di kala belajar dalam tempoh lama atau kena stay up. Cinch tea ini memberikan tenaga secara semulajadi dan memberikan ketahanan badan untuk stay up. Jadi bagi yang ingin tidur, DILARANG minum Cinch Tea. Nanti tidak boleh tidur sebab rasa begitu bertenaga.

B complex ni membantu menukarkan makanan kepada tenaga jadi boleh mengurangkan masalah letih dan lesu. B complex juga dikenali sebagai vitamin anti stress dan membantu menigkatkan focus. Jadi elok sangatlah kan untuk pelajar atau sesiapa sahaja yang perlukan focus yang tinggi.


Ostematrix ni pulak adalah kalsium yang diperkaya Magnesiun, Vitamin D, zinc, boron, manganese & kuprum berfungsi untuk mengurangkan stress dengan ada kesan penenang. Zinc pula yang terkandung dalam Ostematriz ini boleh meningkatkan konsenstrasi dalam kelas atau semasa belajar. Sakit-sakit badan dan sengal pun boleh hilang akibat belajar terlalu lama. Ostematrix juga boleh menjadikan kita mudah tidur dan boleh hilangkan simptom ala-ala imsonia jika ada.

Lecithin ini amat popular di kalangan yang nak menguruskan badan tapi ada khasiatnya yang amat baik sekali untuk pelajar. Lecithin mengandungi kolin yang membantu meningkatkan kuasa pembelajaran, memperbaiki daya ingatan, menghalang dari terkena nyanyuk atau 'Alzheimer' dan mengurangkan stress. Jadi, yang nak kurangkan berat badan tu dapat juga faedah 2 dalam 1 kalau ambil lecithin ni.
Omega guard mengandungi DHA yang membantu untuk perkembangan otak dan meningkatkan memori. Jadi mudah nak ingat apa yang dipelajari. Selain itu, ia membantu dalam mengurangkan tekanan. Biasalahkan bila nak exam selalu stress jadi bolehlah dengan mengamalkan Omega Guard ni mengurangkan stress.

ESP ini boleh dijadikan sebagai pengalas perut kerana biasanya apabila belajar kita cepat merasa lapar atau terkena gastrik apabila stress. Jadi, ESP boleh memberikan rasa kenyang yang lama. Tak adalah nak mencari makanan di Subuh hari semasa stay up. Gastrik pun dapat dielakkan dengan mengamal ESP ni. Dengan ESP ni juga boleh meningkatkan memori pelajar sebab ESP ini sumber protein. Protein seperti diketahui ialah sumber asas pembentukan sel.


Bagi ibu-ibu yang sedang menyambung belajar juga amat sesuai untuk mengambil set ini. Sudah pasti ibu hanya dapat belajar setelah anak-anak semua sedang tidur. Itu bermaksud samaada lewat malam atau di awal pagi. Pasti inginkan tenaga bukan?

Ibubapa juga bolehlah belikan set ini untuk anak-anak yang sedang menyambung pelajaran agar mereka lebih bertenaga untuk belajar dan seterusnya mendapat keputusan yang lebih baik semasa pengajian.




Untuk tempahan, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 
0192500978

Masa dulu-dulu zaman jadi pelajar universiti, memang suka stay up dan belajar hingga larut malam bukan? Lagi-lagi minggu peperiksaan. Meman...

0 comments:

Period Berpanjangan Setelah Memakai Implanon Sehingga Keliru Waktu Suci

9/02/2016 emalin mohd 2 Comments

Siapa bercadang untuk memakai implanon? Atau sudah memakai implanon? 

Sumber: Google

Implanon ini adalah sejenis alat perancang kehamilan yang diletakkan di bawah kulit di kawasan lengan. Tempoh merancang kehamilan semasa menggunakan implanon ialah selama 3 tahun dan antara pilihan wanita yang ingin merancang lama tanpa perlu membuat pemeriksaan doktor.

Tapi, Implanon tetap juga mempunyai kesan sampingan dan kesannya berbeza antara satu sama lain. Namun antara kesan yang hampi sama dialami oleh kaum kita (wanita) yang memakai implanon ialah:
  • Mood yang bertukar-tukar
  • Period berpanjangan dan sikit-sikit 
Bab mood itu susah untuk digambarkan tetapi berada dalam keadaan mood yang tidak sihat dan menggembirakanlah kiranya. Kita jadi cepat marah secara tetiba. Salah sikit pun nak melenting sedangkan tadi baru lepas gelak. Ada juga masa tetiba kita rasa terlalu kecewa dengan keadaan sekeliling seolah-olah berputus asa. Perubahan mood mendadak ini bukan setakat kita sendiri yang perasan malah yang berada di sekeliling kita juga turut menerima tempias. Kasihan kepada suami dan anak-anak. Seolah-olah menjadi tempat melepaskan kemarahan.

Belum lagi kesan period atau kitaran haid yang tidak normal. Pun sangat memberi tekanan bukan sahaja kepada diri sendiri malah kepada suami juga. Masakan tidak. Kadangkala sampai keliru masa bila sebenarnya darah haid sebenar  dan masa bila pula adalah darah istihadah. 

Untuk menunaikan ibadat juga berasa kurang selesa kerana kehadiran darah yang cuma sedikit-sedikit tetapi berpanjangan. 

Jangan tidak percaya kadangkala dalam masa sebulan, yang betul-betul kering hanyalah seminggu. Hari-hari lain ada sahaja darah yang keluar.

Stress!!

Jadi apa yang boleh dibuat?

Jawapannya:
1) Bertahan sahajalah sepanjang pemakaian Implanon.
2) Buka Implanon yang sudah dipasang dengan harga ratusan ringgit

Itu sahaja jawapannya?

Pastinya tidak. Nasib baik saya dah jumpa alternatif lain.


Rasa sangat best pulak makan GLA Complex ini. Tiada lagi period berpanjangan. Kalau tak datang period itu normal sebab tengah pakai implanon, bukan?

Kalau nak rasa lagi best, ambil Vivix. Macam kata mereka ini..




Untuk tempahan, hubungi:
Pn Emalin Mohd (SMS / Whatsapp) 0192500978



Siapa bercadang untuk memakai implanon? Atau sudah memakai implanon?  Sumber: Google Implanon ini adalah sejenis alat perancang...

2 comments: